Anticelulit terapija

anticelulit terapija

Postoji puno različitih terapijskih metoda koje se koriste u tretmanu celulita. Koji tip terapije ćemo koristiti zavisi od samog pacijenta, vrste celulita koji ima, na kojim je mjestima taj celulit, koliko godina ima pacijent, kakvi su krvni sudovi ispod kože koja se tretira, da li ima proširene vene itd.

U našoj ordinaciji u borbi protiv celulita preporučujemo različite anticelulit tretmane.

U nastavku teksta nabrojaćemo sve dostupne anticelulit tretmane i objasnićemo njihovu dejstvo i primjenu.

Anticelulit terapija – dostupni tretmani

1. Nutricionistički pregled sa testom intolerancije.

Poznato je da loša ishrana bogata slatkišima, tjesteninom , gaziranim pićima i alkoholom pojačava stvaranje celulita. Bilo kakvi pokušaji anticelulit tretmana a da se ne promijeni ishrana su kratkotrajni jer za pravi dugoročan efekat je neophodna korekcija ishrane. Prednost nutricionističkog pregleda u sklopu kog se radi test intolerancije na hranu je što se individualno odredi koje su to namirnice koje mogu uticati na loš metabolizam masti koji je odgovoran za nastanak celulita.

Termin za nutricionistički pregled možete da zakažete klikom na ovaj link.

2. Shockwave terapija udarnim talasima koristi kinetičku energiju,za tretiranje dva najveća uzroka za pojavu celulita kod žena a to su fibroza vezivnog tkiva oko koje se gomilaju masne naslage i prolazak masnih naslaga u donje slojeve kože.

Shockwave uređaj  proizvodi udarni talas koji prodire duboko kroz kožu i dolazi do fibroznih niti nastalih oko vezivnog tkiva, koja su ujedno i najveći razlog stvaranja celulita. Shockwave udarni talas podstiče proizvodnju kolagena, razbija tvrdokorne masne naslage što vraća glatkoću koži i daje joj zategnuiji izgled, a ujedno se oslobađaju  masti, poboljšava cirkulacija i radi na detoksikaciji toksina. Ovaj proces koji se dešava ispod kože povećava protok krvi i limfne cirkulacije što dovodi do stvaranja  kolagena koji kožu čine dodatno zategnutijom i glatkom. Shockwave udarni  talasi poboljšavaju kvalitet kože, koja tako ojačana, ne dozvoljava celulitu da prodre u nju i stvori onaj dobro poznati efekat narandžine kore. Svojom sposobnošću da utiče na dva glavna uzroka nastanka celulita Shockwave  anticelulit terapija udarnim talasima je jedinstvena i posebno uspiješna metoda u borbi protiv celulita.

Kako shockwave udarni talasi djeluju?

Shockwave udarni talasi izazivaju vibriranje vezivnog tkiva u području koje se tretira, utiču na to da se vezivno tkivo isteže i tako poveća svoju elastičnost. U 90% slučajeva povećanje elastičnosti kože nastavlja se i do tri mjeseca nakon što se završi sa anticelulit tretmanima.

Shockwave talasi povećavaju vaskularizaciju kože, osiguravajući na taj način bolju razmjenu materija i podstiču prirodnu reakciju lučenja supstanci koje potpomažu opravak tkiva. Dolazi do fibroplastične proliferacije novog kolagenog tkiva, procesa koji se javlja prilikom zarastanja rana a novi kolagen se raspoređuje u gornje i donje slojeve kože, čineći je glatkom, čvršćom i zategnutijom.

U kratkim crtama terapija shockwave udarnim talasima utiče na vezivno tkivo tako da koža postaje čvršća ,stvaraju se novi krvni sudovi u koži čime se pospješuje cirkulacija i  razmjena materija, čiji nedostatak predstavlja jedan od glavih uzroka stvaranja celulita. Ova vrsta anticelulit terapije pospješuje i stvaranje kolagena što kožu čini elastičnijom i čvršćom, a vezivno tkivo postaje elastično tako da se gubi efekat narandžine kore na koži.

Koje regije se mogu tretirati shockwave udarnim talasom u anticelulit terapiji?

Anticelulit  skockwave terapija udarnim talasom se primjenjuje kod pacijentica bilo koje starosti, kao i na sve problematične dijelove tijela sem stomaka, a to su butine, zadnjica i na rukama. Potrebno je 6 do 12 tretmana da bi se postigao vidljiv rezultat  za tretiranje celulita stadijuma I do III. Svaki tretman traje oko 30 minuta, a značajne rezultati vidljivi su već nakon 3 ili 4 tretmana.

Treba napomenuti da efekat anticelulit terapije shockwave udarnim talasima traje oko 6 mjeseci, a ponekad i duže. Sa shockwave terapijom udarnim talasima celulit možete držati pod kontrolom ponavljajući tretman dva ili tri puta godišnje.

Termin za anticelulit shockwave terapiju možete da zakažete ovdje.

3.Tecar radiofrekventna terapija je anticelulit tretman oblikovanja tijela i zatezanja kože, siguran za primjenu na kojem god dijelu tijela osoba želi postići čvrstu, blistavo glatku kožu. Radiofrekventna terapija tijela idealna je za tretiranje ruku, bedara, stomaka, leđa, bokova i zadnjice. Rezultati mogu biti vidljivi već nakon nekoliko tretmana i to sve bez boli, nelagode ili vremena potrebnog za oporavak. Ovaj posebni tretman obožavaju i poznate dame širom svijeta, a neke od njih su Salma Hayek i Cara Delevingne. Zatezanje kože, uklanjanje celulita i redukcija masnih ćelija postiže se zahvaljujući toplotnoj reakciji koju multipolarna radio frekvencija putem sondi  stvara u tkivu, na taj način stimulišući prirodno regenerisanje tijela kojim se stvara novi kolagen, kao i nova vlakna elastina. Novi kolagen zateže kožu što dovodi do čvršćeg izgleda kože dok vlakna elastina doprinose gipkosti i elastičnosti kože.

Zakažite termin za Tecar radiofrekventnu terapiju klikom na ovaj link.

4. Limfna drenaža i anticelulit masaža . Limfna drenaža može biti ručna ili uz pomoć uređaja za limfnu drenažu. Limfnom drenažom se podstiče limfna cirkulacija ispod kože i u koži koja pomaže razgradnju masnih ćelija adipocita i celulita . Na ovaj način dolazi do poboljšanja cirkulacije i bolje detoksikacije iz regije koja se tretira.

anticelulit terapija

5. Lipoliza ( mezoterapija ) -u mezoterapiji celulita se direktno u područja celulita ubrizgava aktivna supstanca koja ima lipolitičko svojstvo tj. razara masne ćelije. Posebna formula, koja sadrži brojne prirodne ekstrakte, aminokiseline, lijekove i vitamine, ubrizgava se subdermalno, to jest ispod kože. 

Pošto se ubrizgava u problematična područja tijela, lipolitička supstancane dozvoljava  ćelijama da skladište masnoću na taj način što se  povećava  brzina metabolizma lokalno na datom mjestu, a to zauzvrat razgrađuje postojeće masne ćelije adipocite.

Tako mezoterapija celulita utiče da se masne naslage trajno riješe i ne pojavljuju ponovo na tretiranom području. Ovakav tip tretmana se preporučuje kod pacijentica gdje postoji veća količina celulita i gdje želimo preoblikovati tijelo.

Sem toga, lipolitičke supstance koje se koriste prilikom lipolize podstiču ćelije u koži da budu  aktivnije i podstiču veću proizvodnju kolagena i elastina. Zato koža izgleda zategnutije.

Injekcije se ubrizgavaju  na određenom području koje želimo tretirati, poput bedara, stomaka, nadlaktice, brade i bilo kojeg drugog područja u kojem se nalaze masni džepovi.

Ovakav pristupom omogućava se visoku selektivnost i preciznost u područjima koja se teško tretiraju drugim vrstama anticelulit terapije. Rezultat je ujednačena i glatka koža i drastično smanjenje celulita na najprirodniji način.

Kako izgleda postupak mezoterapije celulita?

Postupak mezoterapije celulita se odvija tako što se pomoću tankih igala unosi lipolitički koktel na različite dubine, zavisno od debljine kože i tipa kože pacijenta.

Tretman celulita mezoterapijom se sastoji od ubrizgavanja prirodnih ekstrakata, kao i aminokiselina, lipolitičkih lijekova i vitamina u srednje slojeve kože kako bi se podstakla cirkulacija i metabolizam tretiranih dijelova.

Sve to dovodi do gubitka masnih naslaga na određenom području, povećanja čvrstoće kože i značajnog smanjenja celulita.

S obzirom da se koriste male tanke igle očekuje se da je mezoterapija celulita bolna. Ipak se ne osjeća  bol, tek blaža neprijatnost, ali lokalna anestezija može biti uključena ako je to potrebno.

Mezoterapija celulita lipoliza, ovisno o regiji, traje od petnaest minuta do sat vremena, nakon čega se pacijent može vratiti svojim uobičajenim obavezama.

Koliko tretmana mezoterapije celulita je potrebno za željene rezultate?

Rezultati mezoterapije su individualni i shodno tome svakom se individualno određuje broj tretmana mezoterapije u odnosu na problem sa celulitom . 

U idealnom slučaju dovoljno je od 4 do 6 mezoterapija, s tim da je potrebno napraviti pauzu između sesija od jedne do dvije sedmice. 

Takođe, poželjno je održavati učinak jednom mezoterapijom mjesečno tokom nekoliko mjeseci od prvog tretmana.

Sem toga, da bi efekat bio trajan, potrebno je modifikovati ishranu, unositi dovoljno vode i uvesti redovnu fizičku aktivnost 3-4x sedmično.  

Zašto vam je potrebna mezoterapija celulita – lipoliza?

Postoje mnoge tehnike koje se koriste u estetskoj medicini protiv celulita, potom tehnike koje se koriste protiv starenja i gubitka čvrstoće kože, kao i razne tehnike koje se koriste za uklanjanje nakupljenih masnoća iz tijela.

Mezoterapija je jedina tehnika koja postiže sve ovo u kratkom vremenu, neinvazivno i gotovo bezbolno. 

Ovom metodom se riješava problem celulita i masnih naslaga, zateže koža, poboljšava koža cjelokupnog tijela.  

Mezoterapija celulita je jedan od najboljih tretmana za podmlađivanje, poboljšanje  čvrstoće, tonusa i vitkost različitih dijelova kože tijela.

Veoma je važno napomenuti da ni sa jednom vrstom anticelulit tretmana celulit ne nestaje zauvijek. Postoji mnogo faktora koji takođe imaju uticaj na nastanak celulita kao što su loša ishrana, genetski faktor, kao i sama struktura vezivnog tkiva pacijenta.

Termin za lipolizu možete da zakažete ovdje.

0
Would love your thoughts, please comment.x