Dijabetes (LIJEČENJE, ISHRANA, UZROCI I SIMPTOMI)

Dijabetes - (LIJEČENJE,-ISHRANA,-UZROCI-I-SIMPTOMI)

Dijabetes ili šećerna bolest se javlja usljed apsolutnog ili relativnog nedostatka insulina iz pankreasa ili njegove nedovoljne iskorištenosti. Dijabetes mellitus se odlikuje povišenim vrijednostima šećera u krvi, uz istovremeni poremećaj metabolizma masti, bjelančevina, vode i elektrolita sa razvojem ranih i kasnih komplikacija koje prate ovu bolest. Dramatično se uvećava broj oboljelih poslednjih 20-tak godina i može se reći da se radi o „pandemiji“ šećerne bolesti. Razlog za to je loša ishrana bogata ugljenim hidratima, brza hrana uz smanjenu fizičku aktivnost.

2007 godine u svijetu je bilo 246 miliona dijabetičara, predviđa se da će 2030. godine biti oko 380 miliona dijabetičara. Poslednjih godina imamo i pojavu dijabetesa tip 2 kod djece koja su gojazna.

Dijagnoza za dijabetes se postavlja na osnovu vrijednosti izmjerenih vrijednosti šećera u krvi:

 1. Normalna vrijednost šećera u krvi izmjerena na tašte ne treba da prelazi 6.1mmol/L
 2. Povišena Glikemija na tašte – vrijednost šećera izmjerena na tašte između 6.1 i 7.0mmol/L
 3. Smanjena tolerancija glukoze – vrijednost OGTT u 120 minutu od 7.8 do 11.1mmol/L
 4. Šećerna bolest (dijabetes mellitus) – vrijednost šećera u krvi izmjerena na tašte u 2 nezavisna mjerenja (dva dana) jednake i veće od 7.0mmol/L ili vrijednost nivoa šećera u krvi izmjerena 120 minut OGTT testa veća od 11.1mmol/L ili bilo kada u toku dana veća od 11.1mmol/L


Koliko je ozbiljna bolest dijabetes govori činjenica da je šećerna bolest značajan uzročnik invaliditeta i smrti. Šlogovi su češći 3-5 puta kod dijabetičara, dok je sljepilo 25 puta češće kod dijabetičara. Infarkt miokarda i hipertenzija su 2-5 puta češći kod dijabetičara. Dijabetesna nefropatija je hronična komplikacija, koja vodi ka takvom oštećenju bubrega koje se može završiti dijalizom. Šećerna bolest je zbog oštećenja krvnih sudova i autonomne neuropatije važan činilac u nastajanju impotencije kod muškaraca. Šećerna bolest u trudnoći može biti uzročnik nedovršene trudnoće i oštećenja ploda. Usljed oštećenja cirkulacije nastale neregulisanom šećernom bolešću dolazi do amputacija stopala i donjih ekstremiteta.

Dijabetes (šećerna bolest) – uzroci

Gojaznost, smanjena fizička aktivnost i stres su faktori koji utiču na pojavu šećerne bolesti. Ali sve faktore možemo podijeliti na:

 • Faktor na koji ne možemo uticati je nasleđe. Izraženije je kad je u pitanju dijabetes tip 2 insulin neovisnom nego u dijabetes tipu 1 insulin ovisnom.
 • Faktori na koje nekada možemo, a nekada ne možemo uticati su: Virusne infekcije (coxakie B, Rubeola, Mumps, Citomegalovirus)
  Neki sastojci hrane (veći unos kazeina), značaj dojenja do prve godine dana života
  Neki specifični lijekovi i hemijske supstance oštećuju ćelije pankreasa i utiču na proces stvaranja insulina
 • Faktori rizika na koje možemo i moramo uticati :
  Način ishrane
  Nedovoljna fizička aktivnost
  Gojaznost
  Arterijski krvni pritisak
  Pušenje


Ukoliko vam je potreban pregled nutricioniste zbog stanja dijabetes vaš termin možete da zakažete klikom na ovaj link.

Dijabetes – tipovi i simptomi

Na osnovu raznih mehanizama nastanka dijabetesa predloženo je da se razdvoje tipovi šećerne bolesti. Negdje postoji apsolutni deficit u lučenju inzulina, u drugim stanjima postoji genetski uslovljena defektna lučenja inzulina, dok je u nekim oblicima smanjena osjetljivost perifernih tkiva na dejstvo inzulina (npr. kod gojaznih), pa se razvija inzulinska rezistencija (smanjena osjetljivost). Neka stanja kao trudnoća utiču na lošiju glikoregulaciju, upotreba pojedinih lijekova, a i neke bolesti mogu uticati na pojavu dijabetesa. Na osnovu svega predložena je podjela :

 1. Preddijabetes – Inzulinska rezistencija. Ovo stanje je uvod u dijabetes i bitno je napomenuti da se iz ovog stanja može vratiti u normalno stanje rad pankreasa i spriječiti nastanak dijabetesa.
 2. Tip 1 Dijabetes – inzulin ovisan. 15-20% svih dijabetičara pripada ovom tipu. Javlja se kod djece i osoba do 35 godina starosti. Glavni simptom bolesti je pojačana žeđ, učestalo mokrenje (naročito noću), nagli gubitak tjelesne težine uz normalno uzimanje hrane. U slučaju da se ne krene sa liječenjem stanja dijabetes tip 1 na vrijeme dolazi do dehidratacije, mišićne slabosti, bolova u mišićima, bolova u stomaku. Sledeća komplikacija je ketoacidoza tj.čitav niz metaboličkih procesa koji se karakteriše zadahom na aceton (trule jabuke), grčevima u mišićima, povraćanjem, ubrzanim radom srca, padom krvnog pritiska, konfuzijom, pospanošću …komom. Srećom danas su rijetki slučajevi da se razvije stanje ketoacidoze.
 3. Tip 2 Dijabetes –inzulin neovisan, javlja se kod 80% dijabetičara. Oboljevaju osobe starije od 35 godina. U preko 50% je udružena sa gojaznošću . Uticaj nasleđa je veliki, ako su oba roditelja oboljela od dijabetes tip 2 , djeca imaju 30-50% mogućnosti da obole od dijabetesa.
 4. Gestacijski dijabetes – pojava šećerne bolesti u trudnoći. Posle porođaja dolazi do normalizacije vrijednosti šećera u krvi, ali se kod nekih žena inzulinska rezistencija i dijabetes može zadržati i posle poroda. Čak i kada se vrijednosti šećera normalizuju postoji šansa od 30-60% da se dijabetes javi kasnije u životu. Obično su djeca majki dijabetičara krupna i imaju tjelesnu težinu na rođenju preko 5kg.  Žene koje imaju normalnu tjelesnu težinu rjeđe obole od gestacijskog dijabetesa, zato je bitno posjetiti nutricionistu u prvom trimestru trudnoće.

Šećerna bolest – liječenje

Tri stvari su bitne u liječenju šećerne bolesti i ne mogu se posmatrati odvojeno jedna od druge:

 1. FIZIČKA AKTIVNOST – utiče na potrošnju šećera za ishranu tkiva i na poboljšano djelovanje inzulina. Aktivan život i utrošak energije kroz fizičku aktivnost ne sprečava samo gojaznost, već nizom mehanizama utiče i na bolju regulaciju šećerne bolesti.

  Preporučuje se šetnja, lagano trčanje, vožnja biciklom, plivanje, odbojka, košarka, stoni tenis, badminton…Treba izbjegavati jedriličarstvo, dubinsko ronjenje, moto-kros, kajak na brzim vodama, alpsko skijanje, skokove u vodu jer mogu dovesti do hipoglikemije. Preporučuje se dnevno 1 h fizičke aktivnosti.

 2. NAČIN ISHRANE – redovni obroci, ne preskakanje doručka. Preporučuje se 3 glavna obroka i 2 užine. Oralna terapija tj. tablete se piju prije jela, a inzulin se daje neposredno prije obroka i doza inzulina zavisi od vrste obroka tj.koliko ugljeno-hidratnih jedinica ima taj obrok.

  Preporučuje se obavezan unos povrća i to 2 svježa i 1 kuhani obrok dnevno. Voće je bitno i svakako 2x dnevno je optimalan unos ali se ne preporučuje voće koje ima visok glikemijski index (viši od 50) kao što su banana i grožđe. 

  Treba obratiti pažnju na dnevni unos ugljenih hidrata i da li su u pitanju prosti ili složeni šećeri . Najjednostavnije je izbjegavati namirnice čiji je glikemijski index viši od 50. U slučaju da i konzumirate namirnice čiji je glikemijski index viši od 50 treba ih kombinovati sa namirnicama čiji je glikemijski index nizak npr. 15.

  Glikemijski index namirnica pokazuje u kojoj mjeri namirnica koju pojedete podiže vrijednost šećera u krvi. Što namirnica ima viši glikemijski index , to više i brže podiže nivo šećera u krvi i preporučuje se ne konzumirati je.  

Tablica glikemijskog indexa

Maltoza (pivo)110Mahune (zelene)35
Glukoza, dekstroza100Grašak (svjež, skuhan)35
Krompir (pržen, čips)95Mrkva (sirova)30
Krompir (oguljen, pečen)95Grejp30
Riža bijela (skuhana)90Luk (bijeli)30
Med85Mlijeko30
Mrkva (kuhana)85Jabuke (svježe)30
Kukuruzne pahuljice85Nektarine30
Slani štapići85Breskve30
Kokice                                     85Paradajz30
Lubenica                         75Kruške30
Mlečna čokolada        70Grah30
Coca-cola70Trešnje30
Krompir (oguljen,kuhan)70Tamna čokolada (70%kakaa)25
Šećer70Jagode25
Kukuruzno brašno70Kupine25
Grožđe65Maline25
Dinja60Soja (kuhana)25
Banane60Fruktoza20
Tjestenina (pšenična)55Limun20
Keks55Bademi, orasi, lešnaci15
Sok od jabuke (svjež)50Suncokretove sjemenke15
Riža (smeđa)50Brokula15
Kivi50Kupus (sve vrste)15
Grožđe (sve vrste)45Tikvice15
Narandžin sok (svjež)45Krastavci15
Heljdino brašno45Gljive15
Smokve (suhe)40Kikiriki15
Raževo brašno40Luk (crveni)15
Narandže35Špinat15
  Paprike15

CRVENO – izbjegavati, PLAVO – umjereno, ZELENO – dozvoljeno

Napomenut ću uticaj zdrave crijevne flore i dovoljan broj probiotskih bakterija u prevenciji dijabetesa. Vrlo često veći broj gljivice Candide albicans remeti normalan sastav crijevne flore i otvara put nastanku infekcijama, povećanoj propustljivosti crijevne flore i nastanku dijabetesa.

Suplementacija probioticima i ishrana bogata probiotskim bakterijama kao što su fermentisani mliječni proizvodi, turšija, kisli kupus su lijek za crijeva. Suplement Chromium max tj. hrom pikolinat može biti efikasan u poboljšanju reakcije tijela na inzulin ili snižavanju šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes.

To može pomoći u smanjenju gladi, žudnje i potrebe za hranom. Istraživanje provedeno na Harvardu dokazalo je kako je unos Omega-3 masnih kiselina povezan s manjim rizikom za dijabetes tipa 2. Pokazalo se kako omega-3 masne kiseline dovode do povećanja koncentracije adiponektina, hormona povezanog s većom učinkovitošću inzulina. Niska koncentracija magnezijuma u krvi povećava rizik za dijabetes tip 2. Međutim, magnezijum ne utiče samo na rizik za nastanak dijabetesa nego i na tok bolesti kod postojećeg dijabetesa tipa 2. Magnezijum je od velike važnosti za funkcionisanje inzulina.

Gubitak djelovanja inzulina (poznat kao tzv. osjetljivost na inzulin) bitan je uzrok nastanka dijabetesa tipa 2. Magnezijum učestvuje u funkciji receptora inzulina. Zato se svakodnevnim uzimanjem magnezijuma može poboljšati djelovanje inzulina i preporučuje se da svi dijabetičari uzimaju suplementaciju magnezijuma.

Jedan od mojih omiljenih suplemenata koji ima veliku korist kod inzulinske rezistencije , metaboličkog sindroma i dijabetesa je Organic Acai. Asai je vrsta voća koja pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je jedan od temelja uspješne dijete, jer se time lakše izbjegavaju iznenadni napadi gladi. Istraživanje iz 2009. godine dokazalo je  učinak asaija kod 10 gojaznih ljudi koji su imali veliki rizik od metaboličkog sindroma. Mjeren je nivo šećera, inzulina , masnoća u krvi i krvnog pritiska. Utvrđeno je da su se vrijednosti jutarnjeg šećera,  vrijednosti  šećera nakon obroka i vrijednosti inzulina značajno smanjile upotrebom Asai soka. Upotreba asaija  je doprinijela smanjenju ukupnog holesterola i LDL holesterola, dok su vrijednosti  dobrog HDL holesterola ostale iste. Acai pomaže u regulaciji tjelesne težine i smanjenju gojaznosti.


3. UPOTREBA LIJEKOVA – postoje lijekovi za oralnu upotrebu koji se koriste kod stanja dijabetes tip 2 i inzulin koji se ubrizgava najčešće ispod kože na stomaku i koristi se kod dijabetičara tip 1. Danas se sve više koriste inzulinske pumpe koje se nose ispod odjeće i koje automatski izlučuju inzulin onoliko jedinica koliko je potrebno na osnovu mjerenja vrijednosti šećera u krvi koja se konstantno mjeri samom pumpom.

Sve veći broj pacijenata imam u ordinaciji sa dijagnozom inzulinska rezistencija koji imaju višak kilograma.

Vjerujem da će vam ovaj tekst pomoći da razmislite o svom zdravlju, spriječite da dobijete dijabetes tip 2 i da ćete uspiješno riješiti svoj višak kilograma. Gojaznost je opterećujući faktor za dobru regulaciju šećera. Zato, dovedite svoje kilograme u granice normale. Time ćete mnogo bolje kontrolisati šećernu bolest ili spriječiti pojavu šećerne bolesti.

Ukoliko imate dijabetes i potreban vam je pregled kod nutricioniste, vaš termin možete da zakažete ovdje.

U nastavku vam preporučujem da pročitate tekst: Inzulinska rezistencija (LIJEČENJE UZ PRAVILNU ISHRANU I SUPLEMENTE)

Vaša mr sci dr Gordana Ljoljić Dolić

spec.fizijatar.nutricionista

Arni Centar

Arni Centar

Ostavi komentar

0
Would love your thoughts, please comment.x