Elektroterapija

elektroterapija-2-banja-luka-arni-centar-za-kicmu

Elektroterapija predstavlja primjenu električne struje u cilju postizanja terapijskog efekta na tijelo pacijenta. 

Svoju primjenu u medicini elektroterapija je pronašla otkrićem pozitivnog efekta električne energije na strukture mišićnog i nervnog sistema. 

Elektroterapija postiže sljedeće:

 • toplotni efekat koji utiče na proširenje krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije
 • analgetski efekat – stimulacijom nervnih vlakana za prenos bola
 • povećanje mišićne mase
 • stimulacija oštećenih nervnih vlakana i antiedematozni efekat.

Vrste elektroterapije 

Postoji više vrsta različitih struja koje se koriste u sklopu fizikalne terapije. Nabrojat ćemo samo neke od njih koje koristimo često u našoj ordinaciji.

a) Elektroterapija interferentnim IFS ili “ukrštenim” strujama

Interferentne struje ili “ukrštene struje” su dobile naziv po efektu interferencije koji nastaje u tkivu kada se ukrste dva samostalna strujna kola. Na mjestu gdje se ukrštaju ta dva strujna kola nastaje jak terapijski efekat na tkivo . Elektroterapija inferentnim strujama ima primjenu kod:

 • degenerativnih i reumatoloških oboljenja
 • kod trauma
 • iščašenja
 • uganuća
 • preloma
 • kod sportskih povreda
 • pareze i paralize
 • kod cervikalnog i lumbalnog sindroma.

Prednost primjene interferentnih struja je što se može aplikovati i u predjelu tijela gdje pacijent ima ugraene  metalne imlantate npr. vještački kuk ili koljeno.

b) Elektroterapija galvanskim strujama

c) Elektroterapija dijadinamskim strujama

d) Elektroterapija sa TENSom

TENS ili transkutana elektro-nervna stimulacija se zasniva na elektroanalgeziji, stimulacijom nervnih vlakana za prenos bola. Ovom metodom se smanjuje bol u tretiranoj regiji a za posledicu se smanjuje i upotreba analgetskih lijekova. Primjenjuje se kod svih ortopedskih, reumatoloških i neuroloških bolova.

Koristi se kod:

 • akutnih i hroničnih bolova izazvanih različitim patološkim procesima
 • reumatoloških bolesti
 • trauma
 • ortopedskih bolesti ( bol u kuku, koljenu, laktu, ramenu)
 • neurologija
 • onkološke bolesti

 
Kontraindikacija za primjenu TENS terapije nema.

e) Elektrostimulacija mišića

Elektrostimulacija predstavlja nadražaj strujom određenog intneziteta, frekvencije i trajanja u cilju izazivanja mišićne kontrakcije kod paretičnih (oduzetih) ili atrofiranih mišića koji nisu u stanju da funkcionišu jer su povrijeđeni. Razni oblici elektrostimulacije koriste se i kod zdravih osoba radi poboljšanja fizičke sposobnosti.

f) Elektroterapija elektroforezom

Elektroforeza predstavlja unošenje lijekova u organizam putem konstantne jednosmerne struje preko kože . Elektroforeza omogućava da lijek za najkraće moguće vrijeme prodre na mjesto povrede ili zapaljenja. Na ovaj način se postiže visoka koncentracija lijeka, produženo dejstvo lijeka i stvaranje depoa. Najčešće se koristi kod stanja bola u vratu i leđima kada lijek apliciramo kroz kožu na bolno

Ukoliko biste željeli da zakažete termin za elektroterapiju to možete učiniti klikom na ovaj link.

elektroterapija-banja-luka-arni-centar-za-kicmu

Kome je namijenjena elektroterapija?

U slučaju da osoba ne može da kontroliše bol koji osjeća, te ima druge simptome koji se tiču odsustva doživljaja kontrole bola – elektroterapija – liječenje koje usmjerava blage električne impulse do problematičnog područja – može biti jedna od opcija. 

Tretman elektroterapijom

Elektroterapija uključuje niz tretmana koji koriste električnu energiju za smanjenje bola, poboljšanje cirkulacije, oporavak oštećenog tkiva, jačanje mišića, kao i podsticanje zarastanja kostiju nakon preloma, što dovodi do poboljšanja u fizičkim performansama pacijenta.

Uređaji koji se koriste  za elektroterapiju sastoje se od kontrolne table preko koje biramo željenu terapijsku struju i nastavaka sa elektrodama koje se postavljaju na tijelo pacijenta. Elektrode se  lijepe  i postavljaju na kožu. Jastučići elektrode su ljepljivi tako da se brzo i lako postave na kožu. Jednom kada se elektrode pričvrste i elektroterapija  se uključi, preko elektrode se na kožu šalje blagi električni signal koji djeluje na kožu i sve strukture ispod kože. 

Kako elektroterapija djeluje na smanjenje bola?

Iako koncept korištenja električne energije na tijelu može zvučati kao nešto bolno, mnogi će se složiti s tim da je osjećaj koji izaziva električna energija ustvari opuštajući. Primjera radi, uz pomoć TENS-a, pojedinac može da doživi osjećaje škakljanja, vibriranja ili zujanja. Međutim, sam efekat struje je prijatan i smanjuje se bol u tretiranoj regiji.

Električna stimulacija može direktno blokirati prenos  bola duž živca. Pored toga, pokazalo se da elektoterapija podstiče oslobađanje endorfina, prirodnih neurotransmitera  protiv bolova koje proizvodi tijelo.

U kojim slučajevima se preporučuje ova vrsta terapije?

Elektroterapija se najčešće koristi u kombinaciji sa drugim fizikalnim terapijskim procedurama kao što su masaža, ultrazvuk, laser, tecar i druge.  Za ljude koji idu na fizikalnu terapiju, elektroterapija može ublažiti bol toliko da pacijent bez problema radi različite vježbe. 

Elektroterapija spada u jednu od metoda koje se koriste za ublažavanje bolova ali  ima manje potencijalne rizike i nuspojave u poređenju sa klasičnim lijekovima protiv bolova. Upotreba električne struje u svrhu ublažavanja bolova seže u stara vremena.

Elektroterapija se koristi za rješavanje hroničnog osjećaja bola, hroničnog umora uopšte, kao i kod:

 • Bola u nervima kod dijabetesa
 • Fibromijalgije
 • Migrenskih glavobolja
 • Zarastanja rana
 • Stimulisanja zarastanja kostiju nakon preloma
Zakažite termin za fizikalni pregled u našem centru klikom na ovaj link.

0
Would love your thoughts, please comment.x