Hernija diska (VJEŽBE ZA OSLOBAĐANJE OD BOLOVA)

hernija-diska-vjezbe

Za ublažavanje bolova koje uzrokuje stanje hernija diska postoji veliki broj različitih vježbi, aktivnosti i istezanja. Vježbe za ublažavanje bolova prvenstveno služe da ojačaju mišiće kičme, vrata i leđa, kao i da poboljšaju njihovu fleksibilnost.

Hernija diska, klizni disk, ili pokidani disk, nastaje u situaciji kada dio mekog želea koji se nalazi u sredini diska isklizne spolja. Ovakvo stanje može stvoriti snažne neugodnosti i izazvati bol u predjelima leđa, vrata, ruku, a može izazvati i trnce, ukočenost ili slabost u rukama, nogama ili stopalima.

Dobra vijest je ta što osobama koje boluju od stanja hernija diska u većini slučajeva nije potrebna operacija. Hernija diska se najčešće riješava uz pomoć fizioterapije, koja najefikasnije liječi simptome ovog neželjenog stanja.

Hernija diska je stanje koje može dobiti bilo koji disk u kičmi, uključujući i vrat, ali se najčešće javlja u donjem dijelu leđa. Vrste vježbi za ublažavanje bolova koje ćete raditi najviše zavise od toga u kojem predjelu kičme ili vrata imate herniju diska.

U tekstu koji slijedi predstavićemo vam neke osnovne vježbe koje vam sigurno mogu pomoći da ublažite bolove koje osjećate, da ubrzate proces oporavka i da spriječite ponovni nastanak stanja hernija diska.

Hernija diska – vježbe

Pored fizioterapije, vježbe predstavljaju najvažniji momenat kada je u pitanju oporavak od stanja hernija diska. Nakon što doživite herniju diska, prije bilo kakvih aktivnosti obično se preporučuje odmor koji traje nekoliko dana.

Nakon odmora može se krenuti sa različitim vježbama nježnijeg karaktera. Izvođenjem raličitih vježbi ojačaćete mišiće koji podržavaju kičmu i vrat i smanjiti pritisak na kičmeni stub. Vježbe će vam takođe pomoći da učinite vašu kičmu fleksibilnijom i na taj način smanjite rizik od ponovnog nastajanja stanja hernija diska.

Na početku je potrebno raditi vježbe sa manjim naporom i kako vrijeme bude odmicalo nivo aktivnosti se može povećati. Prije početka izvođenja bilo kakvih vježbi potrebno je razgovarati sa ljekarom kako bi se jasno definisalo koje aktivnosti pacijent smije, a koje ne bi smio da radi u periodu oporavka.

Postoji veći broj različitih aktivnosti koje mogu pomoći u fazi liječenja stanja diskus hernija:

  • Hodanje
  • Joga
  • Plivanje
  • Biciklizam

Navedene aktivnosti potebno je izvoditi sporo i kontrolisano, naročito prilikom savijanja ili podizanja. Izvođenje vježbi ni u kojem slučaju ne bi smjelo da bude bolno. U slučaju da osjetite bilo kakvu bol potrebno je odmah da prestanete sa vježbama i razgovarate sa svojim ljekarom.

Ukoliko vam je potreban pregled kod fizijatra zbog dijagnoze diskus hernije vaš termin možete da zakažete ovdje.

U nastavku teksta govorićemo o specifičnim vježbama koje vam mogu pomoći u liječenju stanja hernija diska u vratu i leđima.

Vježbe za bol u vratu

Osjećaj bola u vratu je uobičajena pojava nakon hernije diska. Pritisak na živce vrata može prouzrokovati  bol u mišićima vrata i ramena. Osim toga, pritisak u vratu može da izazove osjećaj pucketanja i bola niz ruku.

Osnovna vježba koja vam moće pomoći za ublažavanje bolova u vratu izazvanog stanjem diskus hernija u gornjem dijelu kičme ili u vratu je, prvenstveno, istezanje vrata.

  • Istezanje vrata – na koji način izvoditi ovu vježbu?

Istezanje vrata doprinjeće tome da ublažite bolove i pritisak sa herniziranog diska u blizini vrata.

Vježbu bi trebalo izvoditi na sljedeći način: Sjedite na stolicu sa uspravnim položajem kičme. Lagano spuštajte bradu ka grudima, a zatim pomjerajte vrat nazad ka leđima.  Pomjerite glavu na način da lijevo uho dodiruje lijevo rame, a zatim da desno uho dodiruje desno rame. Ponovite ovu vježbu 4-6 puta.

Vježbe za zadnju ložu

Osobe kojima je iskliznuo disk u donjem dijelu kičme jačanje mišića zadnje lože može pomoći da stabilizuju trbušni zid i kičmu. Isprobajte sljedeće vježbe za zadnju ložu:

  • Istezanje zadnje lože na stolici u sjedećem položaju

Kako biste na nježan način uradili istezanje zadnje lože u sjedećem položaju potrebno je da vježbu izvedete na sljedeći način: Sjedite na stolicu sa jednom nogom ispruženom ravno, a drugom nogom na podu. Peta ispružene noge bi takođe trebala da bude na podu. Ispravite leđa i nagnite se naprijed preko ispružene noge sve dok ne osjetite da vas zateže zadnja loža. Zadržite položaj 20 do 30 sekundi. Promijenite nogu i ponovite vježbu. Ponovite process 2 do 4 puta.

  • Istezanje zadnje lože uz pomoć peškira

Za intenzivnije istezanje zadnje lože pokušajte sljedeće:

Lezite ravno na mekšu prostirku i podignite jednu nogu u vis. Omotajte peškir oko stopala noge koja je podignuta. Držeći rukom peškir, povucite podignutu nogu prema tijelu. Zadržite položaj 20 do 30 sekundi. Uradite isto i sa drugom nogom i ponovite ovu vježbu 2 do 4 puta.

Vježbe za bol u donjem dijelu leđa

Kako biste ublažili bol u donjem dijelu leđa potrebno je da ojačate leđne mišiće. Sljedeće vježba će vam omogućiti da obezbijedite veću podršku vašim leđima i spriječite pojavu budućih povreda.

  • Istezanje fleksije u leđima

Ove vježbe pomoći će vam da istegnete mišiće kičme i mišiće leđa. Ukoliko patite od povrede leđa, obavezno se posavjetujte sa vašim ljekarom prije izvođenja bilo kakvih vježbi koje ćemo navesti.

Vježbu za istezanje fleksije u leđima potrebno je da izvedete na sljedeći način: Lezite na leđa i usmjerite oba koljena prema grudima. Pomjerajte vilicu naprijed prema koljenima nekoliko puta sve dok ne osjetite olakšanje u donjem i srednjem dijelu leđa. Ponovite vježbu 4 do 6 puta.

  • Istezanje “koljena ka grudima”

Ova vježba aktiviraće mišiće sa obje strane tijela i istegnuće ih na nježan način. Kako biste ovu vježbu izveli pravilno pokušajte sljedeće: Lezite na leđa, savijte koljena i neka vam obje pete dodiruju pod. Sa obje ruke povucite jedno koljeno prema grudima nekoliko puta i zadržite pozu 5 do 10 sekundi. Ponovite vježbu i sa drugom nogom.

  • Istezanje mišića piriformis

Piriformis je mali mišić koji se nalazi u zadnjici. Istezanje ovog mišića pomoći će vam da ublažite bolove u leđima. Kako biste pravilno izveli ovu vježbu istezanja potrebno je da uradite sljedeće: Lezite na leđa, savijte koljena i neka vam obje pete dodiruju pod. Prekrstite jednu nogu preko druge na način da oslonite gležanj na savijeno koljeno. Nježno povucite savijeno koljeno prema grudima sve dok ne osjetite zatezanje mišića u zadnjici. Zadržite položaj 5 do 10 sekundi. Ponovite ovaj pokret 4 do 6 puta i istu vježbu uradite i sa drugom nogom.

Šta ne biste smjeli da radite ukoliko imate herniju diska?

Izbjegavajte bilo koje naporne aktivnosti koje vam uzrokuju bolove, poput podizanja teških predmeta, naglih pomjeranja leđa i slično tome. Vježbe koje uključuju trčanje takođe mogu da uzrokuju bolove u leđima.

Pristupite programu opravka postepeno, na način da prvo radite blage vježbe niskog intenziteta i vremenom polako prelazite na teže vježbe većeg intenziteta. Naravno, prije početka izvođenja bilo kakvih vježbi obavezno se posavjetujte sa vašim ljekarom.

Kao najefikasniji tretman za liječenje stanja hernija diska preporučujemo dekompresijsku terapiju kičme. DTK je jedini neoperativni tretman koji je provjereno djelotvoran kod stanja kao što su diskus hernija, degenerativnih bolesti zglobova, artritisa, stenoze (suženja spinalnog kanala) i pritiska na nervne korijenove. Više informacija o tome kako vam dekompresijska terapija kičme može pomoći pogledajte ovdje.

Takođe pogledajte kako vam fizikalna terapija koju nudimo u našoj zdravstvenoj ustanovi Arni Plus može pomoći pri liječenju stanja diskus hernija.

Zakažite vaš termin za pregled kod fizijatra klikom na ovaj link.

Arni Centar

Arni Centar

Ostavi komentar

0
Would love your thoughts, please comment.x