Kako ojačati imunitet u vrijeme Corona virusa? (PREHRANA I SUPLEMENTI)

kako-ojačati-imunitet

Kada zavlada epidemija i pandemija u svijetu svaka osoba se zapita kako mogu spriječiti infekciju i kako ojačati imunitet. Svakodevno dobijam pitanja od svojih pacijenata : “ Kako da se hranim u borbi protiv virusa? Šta je najbolje od suplementacije da popravim ili očuvam imunitet?” Tako sam se i odlučila da napišem tekst za sve vas koji želite da živite zdravo i da sačuvate svoje zdravlje.

Funkcija imunološkog sistema

Imunološki sistem vrši osnovnu funkciju odbrane čovjekovog tijela od potencijalnih napadača koji mogu uzrokovati bolest . Kao odbrambeni sistem organizma, imunološki sistem prepoznaje razne mikroorganizme ( bakterije, viruse , gljivice, parazite), otrove kao nepoznate i priprema odbranu tijela od tih  nepoznatnih “stranih agenasa”.

Kako ojačati imunitet – voda, san, ishrana i fizička aktivnost

Da bismo održali imunološki sistem jakim moramo živjeti u skladu sa prirodom i prije svega imati dovoljan unos kvalitetne vode i hrane, optimalan unos mikronutrijenata ( vitamina, minerala, antioksidanasa, probiotika…) , minimalno 8h kvalitetnog sna i redovnu fizičku aktivnost po mogućnosti u prirodi.

Napomenula bih da sa redovnom fizičkom aktivnošću povećavate protok krvi kroz organe tako da imune ćelije cirkulišu kroz tijelo. S druge strane uz fizičku aktivnost tijelo se regeneriše 8x brže .

Voda koju pijemo gradi našu ćeliju , cirkuliše u međućelijskom prostoru i vrši razmjenu materija. Bez optimalnog unosa vode, koji zavisi i od godina života, ali i od tjelesne težine, nema dobre detoksikacije, a samim tim ni zdravlja.

Preporučuje se da prosječan unos vode bude 8-10 čaša ili oko 2litra. Naglasila bi da je bitan kvalitet vode i da je izvorska voda najbolja.

Treba obratiti pažnju na vodu iz česme koja dolazi u naše stanove, tačnije kakve su cijevi u kojima ta voda protiče. Često voda iz cijevi u starim zgradama može imati povećanu količinu bakra ili povećanu količinu arsena koji loše utiču na ljudsko zdravlje.

Kvalitetna voda je jonizovana alkalna voda koja alkalizira tijelo i daje antioksidativne efekte. Najoptimalniji Ph vode koju trebamo piti je pH 8.5.

Voda se pije sat vremena prije jela i 1h nakon jela. Ne treba piti vodu u toku jela jer ona razređuje probavne sokove, mijenja Ph u želucu i crijevima i dolazi do lošeg varenja i loše resorpcije što za posledicu može dovesti do opstipacije i loše probave.

nutricionizam-i-estetika

Kako ojačati imunitet – 10 savjeta

Ovo su moje preporuke kada je u pitanju prehrana koja će pomoći u jačanju imuiteta:

 • Smanjiti ili izbaciti iz prehrane rafinisane šećere ( slatkiše, čokolade, torte….). Čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete, iznenadit ćete se koliko često ćete naći u sastavu šećer na proizvodima za koje niste ni pomišljali da mogu imati šećer u svom sastavu.
 • Povećajte dnevni unos voća i povrća. Preporučuje se 3 porcije povrća ( 2 svježa obroka u salatama i 1 kuhano termički obrađeno povrće) i 2 porcije voća. Jedite zeleno povrće bar dva puta dnevno (špinat, blitvu, brokoli, prokelj, kupus, rukola, matovilac) jer zeleno povrće se ubraja u najdjelotvornije prirodne namirnice u jačanju imuniteta.
 • Zeleno povrće je bogato vitaminim A, C, E i K , kao i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i drugih.
 • Redovno perite svo voće i povrće sodom bikarbonom kako bi ste smanjili unos pesticida i herbicida putem hrane u organizam.
 • Recept za uklanjanje pesticida i herbicida : 1 kašika soka od limuna, 2 kašike sode bikarbone ( bez aluminijuma) i 2 dl vode. Potopiti voće i/ili povrće da odstoji 30 minuta u ovom rastvoru, zatim isprati ih , osušiti i staviti u frižider.

Ukoliko vam je potreban pregled nutricioniste vaš termin možete da zakažete ovdje.

 • Povećajte unos zdravih masti koje su odgovorne za zdrav hormonski sistem i krvne sudove. Koristite maslinovo ulje , kokosovo ulje, koštuničavo voće ( orah, badem , lješnjak…), laneno sjeme, avokado. Izbjegavajte trans masti iz margarina, čipsa, grickalica  i ulja od soje, kukuruza koja stvaraju upalne procese u vašem tijelu.
 • Bujon od kostiju konzumirajte bar dva puta sedmično. Bujon predstavlja najbolji izvor kolagena , a kolagen je protein koji je bitan za normalan rad gastrointestinalnog trakta. Kada se kolagen razloži formira se želatin koji je bitan u borbi protiv alergija i osjetljivosi crijevnog trakta na alergene. Želatin u bujonu sadrži dodatne aminokiseline koje imaju antiaging efekte i djeluju snažno na jačanje imunološkog sistema.
 • Kada jedete hranu bitno je da dovoljan broj puta sažvaćete svaki zalogaj hrane kako bi se ta hrana što bolje svarila u gastrointestinalnom traktu. Preporuka je svaki zalogaj sažvakati bar 30 puta. Na taj način se hrana natopi sa dovoljno digestivnih enzima koji olakšavaju varenje i nema nadutosti u stomaku.
 • Pijte zeleni čaj, čaj od nane ili kantariona. Zeleni čaj pomaže brže sagorijevanju masti i bogat je antiksidantima koji jačaju imunološki sistem i poboljšavaju varenje.
 • Jedite bijeli luk jer u bijelom luku imate preko 80 aktivnih supstanci koje jačaju imunitet i brane ga od neprijatelja. Jedna od tih supsatnci je alicin, koji pomaže u borbi protiv virusa. Bijeli luk djeluje protiv gljivičnih infekcija i važi za prirodan antibiotik u borbi protiv bakterija.
 • Jedite redovno i ne preskačite obroke. Najbitnije je da imate 3 glavna obroka. Prilikom pripremanja obroka koristite biljke kao što su majčina dušica, ruzmarin , origano, korijander, nana, a od začina kurkumu, cimet, kari, biber, đumbir, kim i dr.
 • Koristite hranu bogatu PROBIOTICIMA. Sve najnovije Svjetske studije govore o ulozi naše crijevne flore u odbrani našeg tijela. Najbolji izvor probiotika je fermentisano povrće kao što je kiseli kupus i ostale vrste turšija, kefir, koziji jogurt…
 • Unesite optimalno vitamin D u vaše tijelo. Da li ste znali da 80% populacije na našem prostoru ima deficit vitamina D? To je jedini vitamin u našem tijelu koji sam sebe stvara i uz sve to je i hormon. Vitamin D je bitan za preko 400 procesa koji se dešavaju  u našem tijelu. Deficit vitamina D nalazimo kod metaboličkog sindroma, oboljenja štitne žlijezde, autoimunih bolesti, reumatoloških bolesti itd.

  Namirnice koje su bogate vitaminom D su riba, jaja, pečurke, žitarice, džigerica, sirevi i riblje ulje. Neophodno je sunčanje bar 30 minuta dnevno ( lice, dekolte, ruke i noge) kako bi ste aktivirali dovoljnu količinu vitamina D u vašem tijelu. Naravno sunčanje je moguće ljeti, ali zato u zimskom periodu je opravdan unos suplemenata vitamina D.

  Optimalna dnevna doza vitamina D zavisi od uzrasta i zdravstvenog stanja osobe.

Izbjegavajte stres jer stres utiče na naš hormonski sistem koji diktira rad našeg imunološkog sistema. Radite pilates, jogu, meditaciju, jer ove tehnike oslobađaju naše tjelo od stresa. 

nutricionisticki-pregled-banja-luka

Kako ojačati imunitet? – suplementacija

Na našem tržištu postoji veliki broj proizvođača suplemenata i kada birate suplement bitno je da birate one koji su prirodni, biljni i organski sertifikovani. Birajte sigurne i provjerene proizvođače koji su na tržištu dugo i koji su upisani u Evropsku famakopeju.

Suplementi koje ja preporučujem svojim pacijentima i sa kojim lično imam odlično iskustvo su proizvodi firme Calivita international. Navest ću neke koji su odlični u borbi protiv virusa i u cilju jačanja imuniteta.

Vitamin C 1000mg plus –  Vitamin rastvorljiv u vodi, koji jača imuni sistem, pojačava otpornost organizma prema infektivnim bolestima i prehladama. On aktivira brojne enzime i ima vašnu ulogu u ćelijskom disanju. Ubrzava proces zarastanja rana i regeneraciju vezivnog tkiva i učestvuje u izgradnji koštanog, kolagenog i hrskavičavog tkiva, kao i u sintezi hormona nadbubrežne žlijezde.

Djeluje antistresno, potpomaže resorpciju željeza i zajedno sa folnom kiselinom i vitaminom B12 pomaže sazrijevanje crvenih krvnih zrnaca. Povećava i obnavlja fizičku kondiciju. Pod fizičkim opterećenjem rastu potrebe organizma za vitaminom C, tako da je neophodna njegova intenzivna suplementacija. Calivitin C vitamin plus je tableta sa sporim otpuštanjem aktivne supstance,  koja se u tijelu otpušta postepeno u periodu od  18-24h.

Garlik max– Ove kapsule bijelog luka možete bez straha koristiti u svakoj prilici jer ne ostavljaju neugodan miris. Bijeli luk je već u starom Egiptu bio toliko omiljen da su ga faraoni uvrstili u popis stvari koje će im trebati na drugome svijetu. Podzemna lukovica bijelog luka (Allium sativum) sadrži više od dvije stotine biološki aktivnih supstanci uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i enzime.

Bijeli luk  je prije svega poznat kao zaštitnik srca i krvnih sudova. Razloga za to je bezbroj a svi su naučno utemeljeni. Prema rezultatima nekih istraživanja, on je jedno od najboljih prirodnih sredstava za održavanje kvaliteta  krvnih sudova i prokrvljenosti. Snižava nivo štetnog holesterola (LDL) u plazmi, odnosno istovremeno povećava koncetraciju zaštitnog holesterola (HDL), te štiti od ateroskleroze krvnih sudova. Nadalje, sprečava nakupljanje trombocita i nastajanje krvnih ugrušaka, tako smanjuje opasnost od pojave moždanog udara, srčanog infarkta i tromboze.

Bijeli luk normalizuje krvni pritisak i  srčani ritam, poboljšava snabdijevanje srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije. Vazodilatatorni učinak (širenje krvnih sudova) bijelog luka dolazi do izražaja najviše na perifernim krvnim sudovima, odnosno na suženim krvnim sudovima glave, oka i nogu. Upravo zato može biti koristan kod problema sa perifernom cirkulacijom i  glavoboljama.

Jedan od najznačajnijih aktivnih sastojaka bijelog luka, alicin, posjeduje posebna antibiotska i antivirusna svojstva. Djeluje na bakterije, viruse i gljivice i zato je već vijekovima uspješan u liječenju gripe, bronhitisa, crijevnih infekcija, gljivičnih bolesti, a pomaže i kod raznih plućnih oboljenja. Danas je poznato da bijeli luk djeluje i antimikrobno, uništavajući neke bakterije, kao što su: Staphylococcus, Escherichia coli, Proteus i Pseudomonas.

Ne treba zaboraviti ni njegov antiparazitski učinak, pa se vijekovima, u narodu, koristi za izbacivanje dječjih glista (Enterobius vermicularis).

D drops Calivita je tečni oblik vitamina D koji mogu da koriste svi članovi porodice. Vitamin D je od esencijalne važnosti za zdravlje kostiju, također ima i nekoliko drugih vitalnih svojstava. Većina ljudi ne unosi dovoljno vitamina D, čak ni u ljetnjim mjesecima. Međutim, nedostatak ovog vitamina, prema nalazima novijih studija, između ostalog blokira adekvatno funkcionisanje imunog sistema, koje vitamin D kontroliše na nivou gena. S jedne strane, ukoliko su nivoi vitamina D u krvi optimalni, odgovor imunog sistema na spoljašnje napade je jači.

Naš otpor protiv infekcija je dopunjen sa više odbrambenih „divizija” i štiti nas na efikasniji način. S druge strane, nedostatak vitamina D ima veliku ulogu u razvoju autoimunih oboljenja koja sve više i više ugrožavaju živote ljudi, i sve češće se pojavljuju u porodičnoj istoriji bolesti. Istovremeno, sa pojačavanjem reakcije imunog sistema na patogene, suzbija se napad na sopstvena tkiva.

Studije su pokazale da je nastanak dijabetesa, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze i lupusa uzrokovan deficijencijom vitamina D. Štaviše, redovno se pojavljuju studije koje dokazuju izuzetnu efikasnost vitamina D i u slučaju ostalih autoimunih oboljenja.

Dugotrajni nedostatak vitamina D pojačava rizik od sljedećih pojava: slabe kosti, česte frakture, česte infekcije,respiratorne infekcije, sezonska depresija i slabost mišića, rak i autoimune bolesti. Potpomognite optimalno funkcionisanje Vašeg imunog sistema odgovarajućim unosom D drops kapi!

ImmunAidKomponente Mačija kandža i cink u preparatu ImmunAid značajno doprinose pravilnom funkcionisanju imunog sistema. Ova dva aktivna elementa međusobno pojačavaju efekte svojim sinergističkim zajedničkim djelovanjem. Naš imuni sistem igra odlučujuću ulogu u zaštiti organizma od raznoraznih oboljenja.

A da bi imuni sistem besprijekorno funkcionisao, moramo ga čuvati i jačati. Koru, listove i korjen Mačije kandže, Južno-Američki indijanci već više od 2000 godina koriste za liječenje mnogobrojnih oboljenja. Aktivne sastojke biljke je moderna nauka već uglavnom identifikovala i tako su mehanizmi aktivnih materija danas već poznati.

Jedan dio aktivnih materija posjeduje značajne antioksidantske osobine. Prema ispitivanjima, dokazana su sljedeća svojstva ove biljke: sprečavanje nastajanja zapaljenja, uništava viruse i štetne slobodne radikale.

Glavne aktivne elemente čine razni alkaloidi, koji značajno pospješuju aktivnosti i stvaranje limfocita, kao i funkcije za odstranjivanje nečistoća, uzročnika i stranih tijela. Za neke sastavne elemente mačije kandže se otkrilo i to da imaju diuretička svojstva i smanjuju povišenu temperaturu, dok drugi pospješuju parasimpatične funkcije vegetativnog nervnog sistema, tj. pomažu u opuštanju tijela.

U Evropi je mačija kandža dospjela u žižu javnosti zbog svojeg svojstva sprečavanja malignih oboljenja. Takođe su postignuti izuzetni rezultati u tretiranju simptoma oboljenja tumora. Cink, ima izuzetno značajanu ulogu u pravilnom radu imunog sistema, koja se ne može zamijeniti ni jednim drugim oligo elementom.

Naučno je dokazana činjenica, da što manje cinka ima neko u organizmu, to mu je slabiji imuni sistem. To rezultira mnogo većom mogućnošću za pojavom zaraze. Cink pospješuje aktivnost i stvaranje elemenata koji igraju ulogu u radu imunog sistema organizma. Te zaštitne ćelije (“jedu” uzročnike i strana tijela, i tako ih onesposobljavaju) i „memorijske ćelije” (limfociti, koji se stvaraju nakon prvog susreta sa bakterijama i virusima) prilikom ponovnog susreta prepoznaju napadače, i tada bezuslovno pokreću specifične ćelije-ubice, tj. stvaranje antitjela. 

NONI Organic Calivita Biljka Noni, poznata i pod imenom kraljica voća, egzotično je voće porijeklom iz Polinezije gdje se vijekovima koristi kao prirodni tonik i lijek za poremećenu ravnotežu probavnog, crijevnog, plućnog sistema i imuniteta. Noni je adaptogena biljka čija je popularnost zasnovana na najvećem sadržaju prokseronina u prirodi.

Čitav niz zanimljivih supstanci čini u plodu nonija jedinstvenu cjelinu koja na ćelijskom nivou proizvodi i jedinstven biološki učinak. Visoki sadržaj aktivnih supstanci, farmaceutska kvaliteta sirovine, savršena očuvanost nepropusnom ambalažom i ugodan okus opravdavaju dugogodišnju popularnost Calivitinog Noni soka.

Organic noni je  sok iz kontrolisanog organskog uzgoja obogaćen prirodnim organskim sokovima od grožđa, slatke trešnje i nara koji mu osiguravaju odličan okus i dodatnu vrijednost eko uzgoja.

Organic Noni ima USDA Organic certifikat koji potvrđuje da se radi o organskom proizvodu i jamči da njegovi sastojci potiču iz strogo kontrolisane organske poljoprivrede, a uzgajaju se bez upotrebe aditiva, regulatora rasta, sintetičkih gnojiva i pesticida.

Nakon konzumacije soka nonija ne preporučuje se piti kafa niti pušiti cigarete još barem dva sata. Noni se nalazi na listi potpuno sigurnih biljaka (GRAS lista FDA) te ga mogu uzimati i djeca, a dnevna količina je upola manja nego za odrasle.

Virago je višekomponentni preparat,koji sadrži aktivne materije koje pospješuju rad imunog sistema i ima anti-bakterijsko i anti-virusno dejstvo. Sastoji se od ekstrakta lista masline, purpurni zvončić, mačja kandža, Pau d’ Arco, Lizina i Cinka.

Sve ove aktivne materije se preporučuju prvenstveno protiv simptoma herpesa, ali ujedno jačaju i otpornost organizma naspram čestih, zaraznih virusnih oboljenja. Naš imuni sistem igra odlučujuću ulogu u zaštiti organizma od različitih virusnih  oboljenja. A da bi imuni sistem besprijekorno funkcionisao, moramo ga čuvati i jačati.

AC-Zymes PLUS sadrži 6 milijardi aktivnih probiotičkih bakterija u jednoj kapsuli i to 6 vrsta koje naseljavaju tanko i debelo crijevo – Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum i Bifidobacterium breve.

Sadrži i fruktooligosaharide – prebiotička vlakna koja služe kao izvor hrane korisnim crijevnim bakterijama čime se potiče njihov rast i opstanak u crijevima, kao preduvjet zdravlja tankog i debelog crijeva. 70% našeg imuniteta zavisi od rada našeg crijevnog trakta i probiotskih bakterija.

Već i vrapci na grani znaju da antibiotici uništavaju probiotske bakterije u crijevima i da je jako bitna suplementacija probioticima u toku antibiotske terapije i bar još dva mjeseca nakon antibiotika.

Više o Calivitinim suplementima možete naći u našoj web trgovini.

Zbog trenutne situacije sa Corona virusom na sva vaša pitanja u vezi jačanje imuniteta odgovara naša dr Gordana Ljoljić Dolić specijalista fizijatar- nutricionista.

Kontaktirajte doktoricu na telefon: 066/942-620

Vaš termin za nutricionistički pregled možete da zakažete ovdje.

Arni Centar

Arni Centar

Ostavi komentar

0
Would love your thoughts, please comment.x