KINEZIO-TAPE

kinezio-tape-banja-luka-arni-centar-za-kicmu

Kinezio-tape je u posljednje vrijeme postala sve popularnija u modernoj i sportskoj medicini zbog svoje jednostavne primjene i djelotvornosti. 

Najviše je to izraženo kada se povreda dogodi na utakmici ili u nepredvidivim situacijama gdje odmah možemo djelovati na povredu. 

Kineziološka traka je osmišljena za postavljanje i djelovanje na mišiće, ali zbog svoje djelotvornosti i pozitivnih propratnih reakcija njena funkcija se proširila. 

Kinezio tape traka i fizikalna terapija

Kinezio-tape ili k-tape lijepimo kada želimo djelovati na funkciju mišića (povećati mišićni tonus ili ga smanjiti), kada želimo korigovati funkciju zgloba (pasivna potpora, stimulacija propioceptora), za smanjenje bola, poboljšanje protoka i cirkulacije tečnosti (npr. kada je protok limfe otežan zbog oštećenja tkiva).Kod postavljanja kinezio trake, koža mora biti suva i nemasna. Preporučljiva je depilacija tretiranog dijela tijela zbog lakšeg odstranjivanja trake po prestanku terapije.

Kinezi-tape trake se trebaju staviti bar 20 minuta prije bilo kakvih sportskih aktivnosti. Kinezio traka se koristi u mnogim funkcionalnim područjima fizikalne terapije i rehabilitacije, (ortopedija, neurologija, pedijatrija, sportska medicina, itd …), kao i podrška za druge metode i tehnike rehabilitacija (poboljšanje učinaka i rezultate). Kinezio tape tehnika koristi se kod akutnih stanja kao što su:

 • Istegnut ili uganut mišić
 • Spazam mišića
 • Edem
 • Povreda mišića
 • Hirurški zahvat


Tehnike postavljanja kinezio trake mogu biti sljedeće:

 • Postavljanje na mišić
 • Postavljanje na ligament
 • Korektivno postavljanje
 • Postavljanje u cilju poboljšanja protoka limfe

Kinezio-tape – kontraindikacije

Kod terapije kineziološkom trakom za sada ne postoje poznate popratne pojave.

 Međutim, postavljanje kinezio-tape trake bi se svakako trebalo izbjegavati u sledećim slučajevima:


Vaš termin za kinezio-tape terapiju možete da zakažete klikom na ovaj link.

U koje svrhe se koristi kinezioterapija?

 • Liječenje povreda. Fizioterapeut ponekad koristi kinezio-tape traku kao dio cjelokupnog plana liječenja osobe koja je povrijeđena. Američka asocijacija za fizikalnu medicinu i terapiju izvještava da su kinezi tape terapija najefikasnija kada se koriste u kombinaciji sa drugim tretmanima, kao što je npr. manuelna terapija.“Koristimo kinezio-tape traku za ublažavanje boli i otoka” – rekli su iz Američke asocijacije, “ali ona se uvijek koristi kao dodatak onome što pokušavamo da postignemo.”

 • Podržavanje slabijih zona. Kinezološka traka koristi se i da pruži dodatnu podršku mišićima i zglobovima kojima je potrebna. Ukoliko imate sindrom patelofemoralnog stresa,  Ahilov tendonitis– kinezio-tape traka vam može biti od izrazite pomoći. Za razliku od klasičnog elastičnog zavoja, kinezio-tape traka omogućava sasvim prirodno i normalno kretanje. Pojedina istraživanja dokazala su da kinezio-tape može poboljšati kretanje i izdržljivost. Studije u kojima su bili uključeni sportisti, profesionalni i rekreativni, pokazale su da se performance sportista poboljšavaju u slučajevima kada se kinezio-tape traka koristi na zamorenim mišićima.

 • Poboljšana funkcija mišića. Kinezio tape traka može vam pomoći da trenirate mišiće koji su izgubili funkciju, ili su se navikli na nezdrav način rada. Primjera radi, k-traka se može koristiti za ispravljanje držanja glave i vrata. U studiju koje je sprovedeno 2017. godine u Americi, kinezio-tape traka se pokazala kao efikasno pomoćno sredstvo za poboljšanje hodanja pacijentima koji su doživjeli moždani udar. Fizioterapeuti došli su do zaključka da se to dešava iz razloga što osjećaj kinezio-tape trake na koži može da nas nauči svjesnijim stanja poput kretanja ili stajanja.

 • Poboljšanje sportskih performansi. Pojedini sportisti koriste kinezio-tape traku kako bi postigli bolje rezultate, te se zaštitili od povreda kada se takmiče. Veliki broj maratonaca koristi kinezio-tape traku svaki put kada trči maraton. “Ponekad traku postavljamo duž gluteusa, kao način da “probudimo” mišić i podsjetimo ga da nastavi sa radom” – rekao je jedan maratonac.

 • Tretman za ožiljke. Iako se kinezio traka ne bi smjela nikada koristiti na otvorenoj rani, postoje naučni dokazi koji ukazuju na to da kinezio-tape traka može dugoročno poboljšati sliku ožiljaka nakon operacije ili povrede. Prepopručujemo vam da za ovakve tretmane definitivno prvo porazgovarate sa svojim ljekarom ili terapeutom.
kinezio-tape-2-banja-luka-arni-centar-za-kicmu

Da li kinezio-tape traka zaista pomaže? 

Mnoga istraživanja pokazala su da je kinezio-tape traka najefikasnija kada se koristi u kombinaciji sa konvencionalnim metodama liječenja i drugim terapijskim procedurama kao što su laser, elektroterapija, Tecar, ultrazvuk i dr.

U kojim slučajevima kinezio-tape traka ne bi smjela da se koristi? 

Postoje određene okolnosti pod kojim se kinezio-tape terapija ne bi smjela koristiti. Te okolnosti uključuju sljedeće:

 • Otvorene rane. Upotreba kinezio-tape trake preko otvorene rane može dovesti infekcije ili do oštećenja kože.
 • Tromboza dubokih vena. Povećavanje protoka tečnosti u venama može prouzrokovati pražnjenje ugrušaka krvi.
 • Karcinom. Povećani dotok krvi mogao bi pogoršati stanje osoba koje imaju karcinom.
 • Alergija. Ukoliko je vaša koža osjetljiva na ljepak, kinezio-tape traka može izazvati snažnu reakciju.


Da li kinezio-tape traka može naštetiti vašoj koži?

Kinezio traka koju proizvode licencirani bredovi (i koju koristimo u našem centru) je bez lateksa i hipoalergena, tako da ne bi trebala da izazove nikakvu alergijsku reakciju ukoliko se nosi pravilno i ukoliko niste alergični na neki od materijala od kojih je traka napravljena. Najbolje bi bilo da prvo nalijepite test traku, čisto da budete sigurni da vam odgovara. 

K-Tape vam sigurno može pružiti podršku u smislu pomoći da poboljšate cirkulaciju, smanjite bol, te poboljšate generalno stanje i rad vaših zglobova i mišića. U našoj ordinaciji koristimo kineziotape trake kod svih bolnih stanja , naročito bola u vratu i leđima.

Vaš termin za kinezioterapiju možete da zakažete klikom na ovaj link.

0
Would love your thoughts, please comment.x