Kineziterapija

kineziterapija

Kineziterapija je sistem terapijskih fizikalnih vježbi s ciljem poboljšanja funkcionisanja dijela tijela ili cjelokupnog organizma, oporavka mišića, tetiva ili ligamenata. 

Različite vježbe kineziterapije se izvode na dva načina, ovisno o dijagnozi i propisanoj terapiji od strane ljekara spec.fizijatra: 

  • Individualna kineziterapija u kinezi sali : aktivni pristup fizioterapeuta koji vježba sa vama, u pravilu omogućava najbrži oporavak i najkvalitetnije rezultate.
  • Grupne vježbe u kinezi sali: mala grupa od 2 – 4 osobe, zavisno od vrste dijagnoze, nekad je zanimljivije rješenje od individualne terapije ukoliko se radi o lakšim povredama ili hroničnim bolestima.

Kineziterapija predstavlja skup vježbi kojim se uz pomoć pokreta dolazi do oporavka izgubljene funkcije mišića ili jačanja mišića. Fizioterapeut je osoba koja pacijentu pomaže da izvede pravilno zadate vježbe . Kineziterapija se primjenjuje u slučajevima različitih bolesti i započinje onog trenutka kada se stanje pacijenta stabilizuje, nakon povrede ili traume.Vježbe nije poželjno raditi kada je pacijent bolan. 

Kineziterapija se preporučuje kod pacijenata nakon operacije koji oporavljaju funkciju pokreta kako bi se umanjila mogućnost komplikacija koje uključuju tromboemboliju, infekciju respiratornog trakta, kontrakture i sl. kao i da bi održala opštu fizičku sposobnost pacijenta. 

Nakon određenih bolesti, operacije ili traume ljudski mišići uglavnom oslabe i pokretljivost zglobova slabi. Tada pacijent trpi bolove i nije u mogućnosti izvesti potpuni pokret u zglobu.  Kineziterapija se takođe preporučuje u slučajevima kada je kod pacijenta prisutna bol u leđima, bol u zglobovima, kada je smanjena pokretljivost zglobova koja se dešava nakon doživljene traume ili u slučaju lošeg držanja tijela, kao i u slučaju drugih poremećaja mišićno koštanog sistema. 

kineziterapija-2-banja-luka-arni-centar-za-kicmu

U našoj ordinaciji radimo najsavremeniji koncept kineziterapije koji se sprovodi u najsavrenijim klinikama širom svijeta , to su DNS terapija i Šrot metoda.

DNS VJEŽBE – kineziterapija

Dinamička neuromuskularna stabilizacija  ili „DNS“, kako se uobičajeno naziva, predstavlja savremeni rehabilitacioni pristup za optimizaciju sistema posture zasnovan na naučnim principima razvojne kineziologije. Začetnik ovog pristupa je profesor Pavel Kolar, češki fizioterapeut. DNS terapija je vrlo brzo dobila pažnju i postala prihvaćena u oblasti sportske rehabilitacije i performansi, oporavku od povreda mišićno-koštanog sistema, kao i za sprečavanje povreda.

Svrha ovog kliničkog pravca jeste razmatranje pozadine dinamičko neuromuskularne stabilizacije (DNS) i ukazivanja na njegovu primjenu u rehabilitacija, oporavku od povreda, kao i u bržem povratku u optimalne atletske performanse.

Stabilnost dimaničke neuromuskulature (jezgra) neophodna je za postizanje korekcije loše posture i ne postiže se isključivo adekvatnom snagom trbušnog zida, ekstenzora kičme, gluteusa ili bilo koje druge muskulature. Stabilizacija posture se vrši i preciznom koordinacijom ovih mišića i regulacijom untrašnjeg abdominalnog pritiska od strane centralnog nervnog sistema.

Razumijevanje razvojne kineziologije pruža nam okvir za uvažavanje međuzavisnosti i povezivanja koštanog kostura, zglobova i muskulature tokom pokreta, kao i važnosti treninga dinamičkog karaktera i treninga koji stabilizuje funkcije mišića u kinetičkom lancu. DNS pristup pruža funkcionalne alate za procjenu i aktivaciju svojstvenih mišića stabilizatora kičme, kako bi se optimizovao sistem pokreta za prehabilitaciju i rehabilitaciju atletskih povreda i performansi.

Termin za fizikalni pregled možete da zakažete ovdje.

ŠROT TERAPIJA – kineziterapija

Šrot metoda predstavlja nehiruršku opciju za liječenje skolioze. Šrot metoda praktikuje vježbe za korekciju zakrivljenja kičme u zdravi ispravan položaj, na način koji je prilagođen svakom pacijentu. Cilj vježbi Šrot metode je derotacija, izduživanje i stabilizacija kičme u trodimenzionalnoj ravni. Postiže se kineziterapijom koja je fokusirana na:

  • Vraćanje mišićne simetrije i usklađivanje držanja
  • Udisanje u konkavnu stranu tijela
  • Učenje da budemo svjesni svog držanja


Ovaj pristup liječenju skolioze razvila je Katarina Šrot, a popularizovala njena kćerka Krista. Katarina Šrot, rođena u Njemačkoj krajem 1800-ih, imala je skoliozu koju nije liječila uspješno. Zbog toga je razvila  sopstvenu tehniku disanja i vježbanja za liječenje skolioze. Zajedno sa svojom kćerkom otvorila je kliniku u kojoj su istovremeno liječile više od 150 pacijenata.

Šta čine Šrot vježbe za skoliozu? 

Skolioza je vrlo složeno stanje. Sa zadnje strane izgleda kao bočna krivina u obliku slova S ili C. Međutim, ono što se ne vidi golim okom je kako se pršljenovi u kičmi okreću dok formiraju krivinu. Prostor između pršljenova može se komprimirati u nekim djelovima, dok se u drugim može istegnuti. Iz tog razloga kineziterapija zahtijeva trodimenzionalan pristup kako bi se precizno označila kriva iz svih dostupnih uglova.Rotacija kičme kod skolioze je različita kod svake osobe. Vježbe Šrot metode prilagođene su jedinstvenoj zakrivljenosti kičme svakog pacijenta. Vježbe se mogu izvoditi u stojećem, sjedećem i ležećem položaju. U toku vježbi se koriste pomagala poput kuglica za terapiju, ljestvi i Šrot šipki u ciilju izvođenja korekcije krivine prilikom terapije skolioze.Vježbe u Šrot metodi iako su različite od osobe do osobe, uključuju tri važne komponente:

  • Mišićna simetrija


Promjene koje uzrokuje zakrivljenost kičme takođe utiču i na leđne mišiće. Sa jedne strane leđa mišići mogu oslabiti i potrošiti se. Sa druge strane mišići mogu biti pod naporon i isticati se , hipertrofisati. Vježbe Šrot metodom dizajnirane su za rješavanje oba problema sa ciljem postizanja mišićne simetrije.

  • Rotaciono ugaono disanje


Pravilno disanje je važan dio Šrot metode liječenja. Šrot metoda koristi posebnu tehniku disanja koja se naziva rotaciono ugaono disanje. Ideja je rotirati kičmu udisanjem kako bi se preoblikovala rebra i okolno meko tkivo.

  • Svijest o držanju vlastitog tijela


Katarina Šrot se u svojoj originalnoj praksi uveliko oslanjala na ogledala. Ogledala su joj pomogla da njeni pacijenti razviju svijest o svom držanju. Svjesnost položaja kičme prvi je korak ka njenom ispravljanju. Svijest koju imamo o našoj posturi važna je kada su u pitanju svakodnevne aktivnosti.

Zakažite termin za Šrot terapiju za skoliozu klikom na ovaj link.

0
Would love your thoughts, please comment.x