Magnetoterapija

magnetoterapija-2-banja-luka-arni-centar-za-kicmu

Na koji način djeluje magnetoterapija?

Pod dejstvom pulsirajućeg magnetnog polja određenog inteziteta i frekvencije, sadržaj kiseonika u tkivima se povećava i do 200% u odnosu na početne vrijednosti. Istovremeno dolazi do povećanja ATP-a kao najvažnijeg izvora energije za ćelijsku aktivnost. 

Istovremeno sa ovim efektima dolazi do popuštanja spazma u krvnim sudovima i poboljšanja vaskularne perfuzije što za posledicu ima opuštanje mišića. 

Magnetoterapija se primjenjuje u ortopediji, fizijakalnoj medicine I rehabilitaciji,  reumatologiji, endokrinologiji, neurologiji, sportskoj medicini, u terapiji hroničnog bola, u prevenciji i terapiji stresnih stanja.

Efekti magnetoterapije

1) Magnetoterapija ima efektat protiv bolova 

Magnetna terpija sa niskim frekvencijama izaziva stvaranje električne struje u nervnim vlaknima usljed magnetne indukcije. Ova indukovana struja blokira prolaz percepcije bolji iz bolnog područja u kičmenu moždinu, pa sve do moždanih centara. Bol je  kao rezultat ovog procesa blokirana,ali I uz pomoć drugih analgetskih mehanizama. Ovi drugi mehanizmi uključuju povećanu proizvodnju endorfina i suzbijanje upale i otoka.

Bitnu ulogu igra i takozvana miorelaksacija, tj. opuštanje mišića. Pojačano lučenje endorfina i regulacija prenošenja kalijumovih jona kroz ćelijsku membranu ćelije doprinosi vazodilataciji, analgetskom efektu i opuštanju mišića. Nakon primjene magnetne terapije povećano je i djelovanje laktatne dehidrogenaze u izloženim mišićima. Laktat dehidrogenaza podstiče razgradnju mliječne kiseline koja inače aktivira nervne receptore i izaziva bol.

2) Magnetna terapija poboljšava perfuziju krvi

Magnetna terapija sa dobro podešenim parametrima djeluje protiv zgrušavanja crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik u krv. Rezultat toga je disperzija pojedinačnih eritrocita čime se proširuje ukupna površina koja je sposobna da vezuje kiseonik. Krv koja je prošla kroz odgovarajuće magnetno polje pokazuje poboljšanu sposobnost da prenese više kiseonika u tkivo. Kada se primjenjuje magnetoterapija aktiviraju se parasimpatički nervni system  i Ca2+ joni se refluktiraju, što dovodi do dilatacije mišića sudova (naročito prekapilarnih konstriktora) i naknadne vazodilatacije. Zato je bitno obratiti pažnju prilokom magnetoterapije kod pacijenata koji imaju neregulisan krvni pritisak . Nakon magneto-terapije može se povećati vrijednost krvnog pritiska.

Primjena magnetnog bolja niske frekvencije ima efekat na polarizaciju crvenih krvnih zrnaca putem pozitivnog naboja. Polarizacija eritrocita utiče na napetost arterija, arteriola i kapilara u mišićima. Ovi procesi dovode do dilatacije krvotoka (vazodilatacije i poboljšanja mikrocirkulacije), a samim tim i do povećanog snadbjevanja krvlju hranjivih materija u tkivu. Poboljšana mikrocirkulacija doprinosi bržem uklanjanju toksina i metabolita iz tkiva. Magnetoterapija takođe značajno povećava parcijalni pritisak kiseonika i, drugim riječima, utiče na plastičnost i fleksibilnost eritrocita. Što su eritrociti fleksibilniji, lakši je njihov prolazak kroz krvotok. Dugoročnom primjenom ove metode dolazi do neovaskularizacije tj stvaranja novih krvnih sudova u tkivu. To znači da se nove krvni sudovi  stvaraju brže. Magnetoterapija takođe smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

3) Magnetoterapija detoksikuje organizam

Magnetna terapja odvija se ravnomjerno kroz ljudsko tkivo, pa stoga predstavlja jednu od rijetkih metoda koja može biti efikasna i u unutrašnjoj upali. Magnetoterapija prolazi kroz svaku ćeliju u području primjene i indukuje slabu električnu struju. Zbog indukcije električne struje potencijal ćelijske površine se mijenja i utiče na propustljivost ćelijske membrane. Ovaj proces dovodi do bržeg metabolizma i bolje opskrbe krvlju, kao i ćelijske oksigenacije. 

Bitno je naglasiti da je bolja ishrana, te eliminacija metaboličkog otpada iz tkiva od suštinske važnosti za svaki proces detoksikacije. Jetra je glavni organ detoksikacije u ljudskom tijelu, te se zato savjetuje da bude glavni cilj kada se primjenjuje proces detoksikacije.

Termin za magnetoterapiju možete da zakažete klikom na ovaj link.

4) Magnetna terapija smanjuje otok (antidematozni efekat)

Oticanje nastaje zbog nedostatka protoka krvi na kapilarnom nivou što za posledicu ima nakupljanje tečnosti između ćelija. Magnetoterapija u ovom slučaju ima cilj da djeluje protiv glavnih uzroka otoka. Na taj način magnetna terapija djeluje protiv visokog krvnog pritiska u kapilarima (najmanjih krvnih sudova u ljudskom tijelu), protiv oštećenog prenosa vode iz tkiva, kao i protiv mogućeg povećanja propustljivosti zidova kapilara. Poboljšana perfuzija, tj. protok krvi kroz tkivo, igra važnu ulogu u efektu protiv otoka uz pomoć magnetne terapije. 

Kada se metabolizam ubrza nakon što je primjenjena magnetna terapija otok se brže resorbuje, te postoji jači protivupalni i analgetski efekat u zahvaćenom području. Antiedematozni efekat koji postiže magnetoterapija rezultat je kombinacije vazodilatacionih i regeneracionih efekata, te je bitan dio oporavka regije koja je otečena.

magnetoterapija-banja-luka-arni-centar-za-kicmu

5) Magnetoterapija ima efekat opuštanja spazma mišića

Magnetna terpija uzrokuje bržu razgradnju kiselih produkata metabolizma u mišićima. Ovi kiseli metaboliti izazivaju bolnu iritaciju u mišićima i u područjima hronične upale. Magnetna terapija poboljšava perfuziju (protok krvi kroz tkivo) i povećava aktivnost laktat dehidrnogenaze koja započinje eliminaciju mliječne kiseline. Magnetoterapija dovodi do toga da se mišićni spazam sve više smanjuje,  smanjuje se radikularnu iritacija, koja često izaziva peckanje i pulsirajući bol. 

Zbog činjenice da magnetna terapija dovodi do  smanjenja bola dolazi do refleksnih promjena u organizmu. Promjena tjelesnih refleksa uzrokuje opuštanje mišića, kontrakcije i grčeve. Rezultat toga je dodatno smanjenje bola. Primjena magnetne terapije dovodi do miorelaksirajućeg efekta na skeletne mišiće i poboljšava pokretljivost zglobova. Poboljšanje mobilnost zglobova omogućava dalju terapiju u vidu lakšeg vježbanja pacijenta.

6) Magnetna terapija ima efekat ozdravljenja i regeneracije

Ljekovito i regenerativno dejstvo koje ima magnetna terapije na kosti i meka tkiva objašnjava se nespecifičnom iritacijom citoplazmatske membrane. Na površini ove membrane dolazi do aktivacije metaboličkog lanca čije je ključna tačka promjena u odnosu cAMP/cGMP (promjena odnosa između cikličnog adenozinmonofosfata i cikličnog gvanozinmonofosfata). 

U slučaju upotrebe regenerativnog dejstva na kosti, primjena magnetne terapije dovodi do povećane aktivacije osteoklasta što za posljedicu ima pokretanje regenerativnog procesa koštanog tkiva. Magnetna terapija značajno ubrzava zarastanje, aktivira proizvodnju novog tkiva, kalcifikaciju, te dovodi do povećane osjetljivosti na parathormon, što pomaže u regulisanju nivoa kalcijuma u organizmu. 

Bolja perfuzija krvi i veća zasićenost kiseonikom podstiču brži oporavak od upale u svim tkivima. Takođe dolazi i do značajnog ubrzanja zarastanja oštećenih perifernih nerava, te regeneracije neurofibrila.

Magnetoterapija se može kombinovati sa drugim terapijskim fizikalnim procedurama kao što su ultrazvuk , elektroterapija, tens, compex, tecar i drugim terapijama koje su dostupne u našem centru.

Zakažite termin za fizikalni pregled ovdje.

0
Would love your thoughts, please comment.x