Mezoterapija bola

mezoterapija-bola-banja-luka

MEZOTERAPIJA BOLA 

Mezoterapija je savremena nehirurška metoda ubrizgavanja vitaminskih koktela, kolagena, i aktivnih supstanci (lijekova) u središnji dio kože tj. mezoderm po kome je i dobila ime. 

Šezdesetih godina prošlog vijeka u Francuskoj se počela primjenjivati u terapiji bolnih stanja lokomotornog sistema kod sportista.

Postoje dvije vrste ove terapijske procedure:

  • Klinička mezoterapija
  • Estetska mezoterapija

Klinička mezoterapija

Klinička mezoterapija je metoda putem koje se specijalnim iglama u mezoderm unosi lijek koji se koristi za liječenja povreda i oboljenja sistema za kretanje.
 

Klinična mezoterapija – protokoli

Postoje različiti protokoli liječenja, a koji će biti primjenjen određuje ljekar nakon kliničkog pregleda. Najčešće se primjenjuju analgetici, lokalni anestetici, nesteroidni antiinflamatorni lijekovi i miorelaksansi, bilo kao monoterapija ili u različitim kombinacijama (mezokoktelima) u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta.

Ko provodi tretman mezoterapijom?

Mezoterapija mora da bude obavljena od strane ljekara koji je edukovan iz oblasti mezoterapije i to pravilo važi svuda u svijetu. Time ne mogu da se bave kozmetičari, medicinske sestre ili fizioterapeuti. Mezoterapija je grana medicine, i to ozbiljna. Kada ubrizgavate lijek u tijelo on djeluje na čitav organizam u manjoj ili većoj mjeri. Možete da izazovete anafilaktički šok ili neku drugu, manje ili više, neprijatnu situaciju.
 

Klinička mezoterapija – koliko traje jedan tretman i koliko tretmana je dovoljno?

Jedan tretman traje, u zavisnosti od regije koja se tretira, 3-10 minuta. Nakon lokalne dezinfekcije kože tretirane zone, prema odabranom protokolu ubrizgava se lijek ili kombinacija lijekova u središnji dio kože specijalnim iglama (striktno određene veličine i promjera). Pacijent tokom tretmana osjeća blago bockanje ili pečenje u zavisnosti od primjenjenog lijeka. Najčešće je Izvodi 3-5 tretmana u razmaku od 7 dana ili prema uputstvu ljekara (u zavisnosti od vrste i faze povrede ili oboljenja). Nakon tretmana postoji mogućnost pojave manjih modrica po koži tretirane regije. Ne postoji potreba za bilo kakvim oblikom poštede tokom aktivnosti svakodnevnog života niti radnih aktivnosti nakon tretmana.
 

Da li je primjena kliničke mezoterapije u prednosti u odnosu na druge oblike liječenja?

Prvo, klinička mezoterapije se ne može smatrati superiornijom od drugih načina liječenja. Ona ima svoj mjesto kao i ostale metode. Ljekar je taj koji indikuje kome je i kada ovaj vid liječenja potreban. Prednost ove metode je što se na bolnom mjestu postiže depo aktivne supstance (veća količina lijeka nego kad se popije tableta) jer se izbjegava sistemska cirkulacija, a samim tim su i neželjene reakcije rjeđe.
 

Klinička mezoterapija – neželjene reakcije

Izuzev lokalnih reakcija tipa peckanja i modrica ostale reakcije uključujući i alergijske reakcije su rijetke.
 
Termin za mezoterapiju bola možete da zakažete klikom na ovaj link.
 
mezoterapija bola
0
Would love your thoughts, please comment.x