Odvikavanje od pušenja

Odvikavanje od pušenja

BICOM TERAPIJA – ODVIKAVANJE OD PUŠENJA

Odvikavanje od pušenja – bicom terapije se izvode  metodom biorezonance i individualno su prilagođeni trenutnom stanju i potrebama svakog pojedinca. Terapije za odvikavanje od pušenja su ugodne i bez štetnih nuspojava.

Stimulišući akupunkturne tačke na uhu  direktno se djeluje na otklanjane uzroka zavisnosti i želje za cigaretom, što je jako bitno za ustrajanje u apstinenciji od pušenja  i u periodu nakon završetka tretmana.

Odvikavanje od pušenja (BICOM TERAPIJA) 

Detoksikacija organizma koja je uključena u terapiju neophodna je za oslobađanje od nakupljenih toksina iz nikotinskog dima, katrana i ostalih komponenti koje cigarete sadrže, a jednako je važna za dugogodišnje pušače, kao i za one koji puše kraće vrijeme, ali su stekli zavisnost. 

Terapijama se u potpunosti otklanja želja i potreba za cigaretama, te se smanjuje apstinencijska kriza, nemir i nervoza koji je prate. Uz terapijsku podršku neizmjerno se lakše prebrode prvi dani odluke i nepušačkog načina života, a uz paralelnu antistres terapiju balansiraju se čakre i emocije, te se tijelo vraća u harmoniju. 

Odvikavanje od pušenja – uspješnost terapije?

Terapiju započinjete onog momenta kada ste odlučili da prestajete sa pušenjem. Uspješnost terapije je 70% nakon samo jedne, a 98% nakon tri terapije. Za uspješnu terapiju dovoljna su tri tretmana.

Odvikavanje od pušenja – pripreme za terapiju 

Odlučite se za terapiju onda kada zaista želite prestati da pušite. Vi odredite dan i termin. Nedjelju dana prije terapije potrebno je piti mnogo obične vode (barem 2 litre dnevno). Pripremite se na to da izbjegavate situacije u kojima dobijate želju za cigaretom. 

Odvikavanje od pušenja – početak terapije

Na dan terapije učinite sledeće: ispraznite i operite sve pepeljare zamolite partnera i prijatelje da ne puše kad su u vašem društvu. Dvadeset i četiri sata nakon terapije riješite se svih cigareta kod kuće, na poslu i u automobilu, sačuvajte samo jednu kutiju i tu kutiju obavezno donesite na terapiju, biće nam potrebna 

Odvikavanje od pušenja – terapija

Za početak je potrebno da ispušite svoju posljednju cigaretu. Iz pepeljare ćemo uzeti pepeo i zajedno sa ostatkom cigarete staviti u posebnu posudu koja je povezana s BICOM aparatom. Nakon toga udobno ćete se smjestiti u terapeutsku stolicu i terapija može početi. 

Nakon samo 20 minuta više nećete imati želju za cigaretom. 

Dobro došli u svijet nepušača! 

Vaš termin za BICOM terapiju  za odvikavanje od pušenja možete da zakažete ovdje.

Odvikavanje od pušenja – nakon terapije 

Nakon terapije vaše tijelo će početi ubrzano izbacivati nikotin i katran i ostale štetne supstance koje truju organizam pušača. Koža je naš najveći organ za eliminaciju, pa će i najviše štetnih supstanci izaći kroz nju. Neka vas ne začudi ako voda nakon tuširanja bude smeđa – to je nikotin. Nemojte zaboraviti i dalje piti mnogo obične vode jer tako pomažete bubrezima da izbace toksine iz tijela. Ako ste u prilici možete otići u saunu – znojenje je odličan način izbacivanja toksina iz organizma. Najbolje 2x nedeljno ići u saunu, u trajanju 2 mjeseca nakon terapija.

odvikavanje od pušenja

10 korisnih savjeta za rješavanje loše navike pušenja cigareta

Ukoliko ste zaista odlučili da želite prestati da pušite cigarete, promjena životnog stila uveliko vam može olakšati ovaj proces. U nastavku teksta sa vama ćemo podijeliti 10 savjeta koje možete usvojiti da prestanete da pušite.

1) MISLITE POZITIVNO

Ukoliko ste i ranije pokušali da odustanete od pušenja i niste uspjeli u tome, nemojte to da vas to odvrati da pokušate ponovo. Osvrnite se na ono što vas je naučilo vaše prethodno iskustvo i razmislite o tome koje korake možete poduzeti da ovaj put zaista uspijete. Ne zaboravite da razmišljate pozitivno.

2) NAPRAVITE PLAN ZA PRESTANAK PUŠENJA

Dajte sebi obećanje, odredite datum i pridržavajte se plana. Pridržavanje pravila koji ste sebi zadali zaista može pomoći da se riješite ove loše navike. Kad god se nađete u teškim situacijama kada budete imali nikotinsku krizu ili želju za cigaretom, recite sebi “neću uzeti nijednu”, i držite se toga dok žudnja ne prođe. Razmislite unaprijed o vremenima i situacijama u kojima vam to može biti teško (na primjer: zabava, jutarnja kafa sa prijateljem i sl.), i planirajte svoje predstojeće akcije unaprijed. Budite spremni da se nosite sa izazovima prvih 3-4 sedmice.

3) RAZMISLITE O SVOJOJ ISHRANI

Da li svaki put poslije obroka prvo pomislite o tome da zapalite cigaretu? Američka studija otkrila je da neke namirnice, uključujući meso, cigarete čine još više primamljivijim.

Ostale namirnice, uključujući sir, voće i povrće, čine da cigarete imaju užasan ukus. Potrudite se da zamijenite pojedine nezdrave obroke zdravim namirinicama. Takođe možete razmisliti i da promijenite svoju rutinu koju imate nakon jela. Umjesto da zapalite cigaretu, možete da operete suđe, prošetate ili popijete dvije čaše vode.

4) PROMIJENITE NAVIKE U ISPIJANJU PIĆA

Ista američka studija kao i prehodno navedena gore, takođe je ispitivala i pića i njihov uticaj na pušenje cigareta. Gazirana pića, alkohol, koka kola, čaj i kafa čine cigarete ukusnijim.

Voda i voćni sokovi nemaju takav učinak. Naprotiv, od vode i voćnih sokova cigarete imaju lošiju ukus. Pojedini stručnjaci smatraju da jednostavna promjena navike u smislu pića koje pijemo (na primjer, prelazak sa vina na votku i sok od paradajza) utiče na manju ili veću požudu za cigaretom

5) PREPOZNAJTE TRENUTAK KADA ŽUDITE ZA CIGARETAMA

Žudnja za cigaretom može trajati do pet minuta. Prije nego što odustanete, napravite spisak petominutne strategije. Na primjer, možete napustiti zabavu na minut, zaplesati ili izaći vani. Razmislite i o ovome: kombinacija pušenja i pijenja povećava rizik od raka usta 38 puta.

6) PRONAĐITE PODRŠKU ZA PRESTANAK PUŠENJA

Ako i prijatelji ili članovi porodice žele da se odreknu ove loše navike, predložite im da odustanete zajedno. Ohrabrite jedni druge da budete istrajni u vašoj odluci i ne dozvolite jedni drugima da zapalite cigaretu. Uz kvalitetnu podršku porodice ili prijatelja sigurno ćete lakše odustati od navike pušenja.

7) KREĆITE SE

Pregled naučnih studija pokazao je da vežbanje, čak i 5 minuta hoda ili istezanja, smanjuje žudnju za pušenjem i može pomoći vašem mozgu da proizvodi hemikalije protiv žudnje.

8) OKRUŽITE SE PRIJATELJIMA KOJI NE PUŠE

Potrudite se da provodite vrijeme sa nepušačima kada obavljate svakodnevne aktivosti u koje su uključeni ljudi. Pokušajte da što više vremena provodite sa osobama koje ne puše, a u slučaju da imate prijatelje koji su pušači, ograničite viđanje sa njima prve 3-4 sedmice otkako se prestali da pušite.

9) DRŽITE RUKE I USTA ZAUZETA

Nikotinska nadomjesna terapija (NNT) može udvostručiti vaše šanse za uspjeh. Kao i flasteri, tu su i tablete, pastile, desni i sprej za nos. U slučaju da ne znate šta ćete sa rukama, možete grickati sjemenke suncokreta ili bundeve prvih nekoliko sedmica odvikavanja od pušenja. Kad ste na piću, pokušajte da držite piće u ruci koja obično drži cigaretu.

10) NAPRAVITE LISTU RAZLOGA ZA ODUSTAJANJE

Podsećajte sebe zašto ste doneli odluku da odustanete od pušenja. Napravite listu razloga i pročitajte je kad vam je teško. Podsjećanje na dobre stvari u trenucima kad imate nikotinsku krizu provjereno može pomoći da ne zapalite cigaretu.

Zakažite termin za BICOM terapiju za odvikavanje od pušenja klikom na ovaj link.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x