Ortopedska rehabilitacija

ortopedska rehabilitacija

Ortopedska rehabilitacija je grana fizikalne medicine i rehabilitacije koja se bavi rehabilitacijom povrijeđenih i bolnih  zglobova. Tu prije svega spadaju zglob ramena, lakta, kukova, koljena i skočni zglobovi.  

U tekstu koji slijedi ćemo nabrojati i objasniti samo nekoliko dijagnoza čiju rehabilitaciju radimo u našoj zdravstvenoj ustanovi Arni plus.

Artroza

Artroza je najčešća bolest zglobova koja dovodi do hronične nesposobnosti pacijenta. Češće se javlja kod starijih ljudi, najčešće preko 60 godina. Artroza se najčešće javlja na koljenima, kukovima, šakama i zglobovima kičme.

Simptomi koji se javljaju su bolovi koji se pogoršavaju na pokret zglobova, ukočenost zglobova pri prvim pokretima posle mirovanja i smanjen obim pokreta u zglobu. Uzrok nastanka artroze nije poznat. Nasljedni faktor ima značajnu ulogu, ali i mehanički uticaji  i opterećenje zgloba su vrlo bitni. Nepravilno mehaničko oštećenje hrskavice dovodi do oštećenja dijela hrskavice u zglobu.  

Artroza koljena se brže razvija ako je uklonjen meniskus. Jaka trauma i ponavljanje pokreta u pojedinim zglobovima u toku rada doprinose razvoju artroze tih zglobova. Neka zanimanja su podložnija artrozi, npr. tekstilni radnik, rudari, trgovci… Gojaznost uvećava 2-3 puta rizik od pojave artroze koljena u odnosu na osobe sa normalnom tjelesnom težinom.

Odlučujući faktor razvoja artroze je poremećena ravnoteža između oštećenja i obnavljanja hrskavice. Najčešća je artroza koljena gonartroza. Glavni simptom je bol u koljenu koji se javlja  pri određenim aktivnostima (penjanje uz stepenice i silazak niz stepenice), kao i kratkotrajna ukočenost ujutro pri prvim pokretima  a poslije dužeg  mirovanja. Kasnije se javlja ograničena pokretljivost i nestabilnost koljena.  Javlja se “klecanje“ i “otkazivanje” koljena, a često i varus deformacija tj. ”O-noge”. 

Sledeća artroza koja je česta je artroza kuka. Dolazi do artroze kokso-femoralnog zgloba tj. zgloba koje grade dvije kosti u kuku. Artroza kuka javlja se u srednjim ili starijim godinama, podjednako i kod muškaraca i kod žena. Ne zna se uzrok nastanka, ali postoje stanja koja pospješuju i ubrzavaju nastanak koksartroze kuka. To su kongenitalna subluksacija kuka, anomalije u dužini nogu, displazija acetabuluma i Pertesova bolest. Glavni simptom koksartroze je bol pri hodu, najčešće u preponi, glutealnom sjedalnom predjelu i u koljenu. Kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima nakon odmora, ograničena pokretljivost u kuku i teškoće pri obuvanju obuće su rani znaci artroze kuka tj. koksartroze. Kasnije može doći do skraćivanja noge i atrofije mišića.

Dijagnoza artroze se postavlja na osnovu fizikalnog kliničkog pregleda i Rtg. snimanja.

Fizikalna terapija je najbitnija u smanjenju nastanka nepokretljivosti zglobova uz lijekove za smanjenje bolova. U ARNI centru radimo kompletnu fizikalnu terapiju u tretmanu artroze zglobova uz adekvatan kineziterapijski program vježbi.

ortopedska rehabilitacija - fizikalna terapija

Periarteritis ramena – smrznuto rame

Entezopatije su degenerativna ili zapaljenska oboljenja pripoja tetiva, ligamenata, kapsule zgloba ramena ili pripoja fascije. Najčešće se javljaju poslije 40. godine života. Dolazi do bola na mjestu pripoja tetive i ova bol se pojačava pri dodiru pripoja tetive i pri pokretima u zglobu. Često se bol javlja noću, a nekada pokreti u zglobu mogu biti potpuno ograničeni. Periarthritis ramena je oboljenje ramenog pojasa. Periarteritis ramena se javlja najčešće zbog povrede tetive mišića supraspinatusa zbog položaja ove tetive jer je izložena mikrotraumama koje dovode do oštećenja tetive.

Zakažite termin za fizikalni pregled klikom na ovaj link.

Smrznuto rame je izuzetno bolno stanje, koje limitira amplitudu pokreta ramene regije i tako utiče na smanjene svakodnevne aktivnosti osobe koja pati od ovog stanja. Nakon prolaska akutne faze ovog sindroma, primjena Tecar radiofrekventne terapije je moguća i daje odlične rezultate. U početku terapijskog protokola Tecar terapija se primjenjuje kako bi protiv-upalno djelovala na ovu regiju ramena i kako bi se umanjio zapaljenski proces i otok.

Nakon toga, Tecar terapija se primjenjuje tako da djeluje na okolne mišiće, koji su prije toga bili blokirani ili pod zamorom. Tecar terapija  sada pobuđuje i regeneriše mišiće , a one koji su bili pod pretjeranim naporom se relaksiraju.

bol u ramenu

Teniski lakat

Teniski lakat predstavlja entezitis u predjelu lakta. Nastaje kao posledica ponovljenih mikrotrauma ( čestih malih povreda). Bol se osjeća lokalno na spoljašnjoj strani lakta i bolesnik ne može da nosi teret u toj ruci. Prilikom fizikalnog pregleda nalazi se bol na dodir spoljašnjeg ili unutrašnjeg epikondilusa donjeg distalnog dijela humerusa uz očuvanu pokretljivost zgloba. U terapiji kod stanja ”teniski lakat” koristimo terapiju udarnim talasom ”shockwave”, Tecar-radiofrekventnu terapiju , druge elektroterapijske procedure i mezoterapiju u tretmanu bola .

bol-u-laktu

Petni trn – Plantarni fascitis

Petni trn predstavlja upalu tabanske fascije, strukture koje pokriva unutrašnji uzdužni luk tabana, protežući se između petne kvrge i proksimalnih članaka.Pacijent se javlja ljekaru zbog bola u peti pri hodanju, tj. pri osloncu na petu. Često kod ovih pacijenata postoje ”ravni tabani” i potrebno je nositi ortopedske uloške.

Petni trn se liječi hladnim oblogama, mirovanjem, ali najuspješnija terapija je terapija udarnim talasom Shockwave. Radi se 3-5 terapija, 1x sedmično  u kratkom trajanju od 5-10 minuta. 

bol-u-peti

Tendinitis

Premor tetiva najčešće dovodi do njihovog djelimičnog pucanja – ruptura. U slučaju tendinitisa, stvaraju se mikro-rupture na tkivu tetiva na koje tijelo reaguje tako što aktivira upalnu reakciju – prirodni proces samoregeneracije oštećenog tkiva.

Tecar terapija i ovdje potpomaže ovaj proces regeneracije, stimuliše cirkulaciju i ubrzava stvaranje novih ćelija , kako bi pacijent što prije mogao da se vrati u normalno stanje i svojim svakodnevnim aktivnostima.

ACL – oštećenje prednjeg ukrštenog ligamenta

Funkcija prednjeg ukrštenog ligamenta je da omogući pokrete koljena i spriječi iščašenje koljena.  Povreda koljena je jedna od najčešćih i najtežih povreda u sportu. Ovaj ligament održava stabilnost koljena na taj način što povezuje dvije kosti, femur i tibiju tj.natkoljenicu i potkoljenicu.

Povreda se najčešće dešava kod rukometaša i fudbalera kada se primjeni sila sa bočne strane koljena na savijeno koljeno dok je stopalo u položaju spoljašnje rotacije. U roku od 1-2 h razvije se otok i neophodno je odmah krenuti sa fizikalnom terapijom.  Prije svega u akutnoj fazi se koristi lediranje ( krioterapija). Kada dođe do povrede prednjeg ukrštenog ligamenta, potreban je posvećen i dug period oporavka. Sve češći su slučajevi da sportisti bez ikakvog kontakta padnu na terenu i povrede ligamente, a to nastaje kada stopalo ostane fiksirano za podlogu, a nastane rotacija u zglobu koljena. Takođe jedan od načina za nastanak povrede je i hiperekstenzija koljena, gdje povreda uglavnom nastaje prilikom doskoka. Oštećenje prednjeg ukrštenog ligamenta je najčešće povezano i sa drugim povredama tog koljena kao što je hrskavica, meniskus, itd. Prilikom povrede dolazi do zvuka i osjećaja kao da je nešto puklo u koljenu.

Operacija prednjeg ukrštenog ligamenta danas je jedna od rutinskih operacija, koja je neophodna kako bi se povratila funkcija ACL-a i smanjio rizik od nastanka drugog tipa povrede.

Rehabilitacija nakon operacije koljena počinje dan poslije i traje u prosjeku od 6 do 9 mjeseci. Preporučuje se sprovesti fizikalnu terapiju uz kineziterapiju i vježbe prije operacije, kako bi na što bolji i brži način povratili tonus mišića nakon operacije.

Vaš termin za fizikalni pregled i terapiju možete da zakažete klikom na ovaj link.

0
Would love your thoughts, please comment.x