Šrot terapija

schroth terapija banja luka

Šrot terapija predstavlja najsveobuhvatniji metod liječenja tačnije vježbanja koji se koristi u tretmanu  skolioza . Šrot terapija koristi vježbe 3D dizajnirane da zaustave progresiju bolesti i poboljšaju generalni kvalitet života.

Cilj Šrot vježbi je derotacija, ispravljanje i stabilizacija kičmenog stuba u 3D trodimenzionalnoj ravni. U pojedinim slučajevima šrot terapija je toliko efektna da može spriječiti odlazak pacijenta na operaciju kičme.

Šrot vježbe se rade sa djecom od 10 i više godina jer je bitno da djeca sarađuju i da razumiju nalog šrot fizioterapeuta kako treba da rade vježbe.

Šrot metoda liječenja u fizikalnoj terapiji podržava  konzervativno liječenje skolioze. Naš fizioterapeut je sertifikovan za sprovođenje Šrot metode liječenja skolioze. To znači da je završio edukaciju za šrot terapiju i da šrot vježbe prilagođava  na osnovu uzrasta, stepena zakrivljenosti kičme i zrelosti kostiju pacijenta. 

Fizikalni pregled radi ljekar specijalista fizijatar dok terapijski protokol sprovodi  diplomirani fizioterapeut, licencirani Šrot terapeut.

Šrot metoda liječenja ima sledeće ciljeve:

 • Šrot vježbe čine nas svjesnijim našeg držanja
 • Šrot vježbe poboljšavaju mišićnu snagu i izdržljivost
 • Šrot vježbe doprinose poboljšanju kvaliteta disanja tako što povećavaju kapacitet pluća
 • Šrot vježbe smanjuju bolove u zglobovima koji nastaju kao posljedica neravnoteže mišića koji se nalaze duž kičmenog stuba

Da li Šrot metoda može izliječiti skoliozu? 

Šrot metoda ne može u potpunosti izliječiti skoliozu, ali može spriječiti da se skolioza pogorša i smanjiti napredovanje bolesti. Bitno je redovno i svakodnevno sprovoditi vježbe i javiti se što ranije čim se primijete prvi znaci lošeg držanja tijela kod djece.

Kako izgledaju Šrot vježbe za skoliozu? 

Svaka sesija Šrot vježbi traje u prosjeku oko dva sata. Preporučuje se uraditi deset terapijskih dana, najbolje u kontinuitetu ili dvadeset sati vježbanja. Vježbe se rade jedan na jedan i zahtjevaju potpunu posvećenost i pacijenta i licenciranog Šrot fizioterapeuta. Dužina programa Šrot metode liječenja može varirati od osobe do osobe, ali se izvodi sve dok se ne postignu optimalni rezultati koji se manifestuju popravkom posture i smanjenjem stepena iskrivljenosti kičme. Naš licencirani Šrot fizioterapeut će vam pomoći prilikom izvođenja Šrot vježbi . U sklopu šrot terapija se radi sledeće: 

 • Koriguje se postura (držanje) tijela u stojećem, sjedećem i ležećem položaju kako bi se postura ( držanje) dovela u pravilan položaj
 • Radi se sa rekvizitima kao što su zidne ljestve, motke, trake za vježbanje i kuglice za terapiju 
 • Rade se vježbe disanja 
 • Uče se tehnike korekcije držanja

Kako Šrot vježbe pomažu u liječenju skolioze? 

Šrot vježbe vas uče kako da uskladite vaše držanje tijela i  pomažu pacijentu da ojača posturalne mišiće koji podržavaju kičmu i pravilno držanje tijela. Po završetku Šrot fizikalne terapije pacijenti bi trebalo da usvoje vještine, vježbe i položaje tijela koje su naučili tokom terapije i praktikuju ih redovno kako bi im pravilno držanje postalo navika. 

Ukoliko biste željeli da zakažete fizikalni pregled zbog stanja skolioza to možete uraditi klikom na ovaj link.

Dragi naši pacijenti, cilj šrot terapije jeste da vam pomogne da izbjegnete operaciju, osposobi vas da obavljate normalne fizičke aktivnosti i da vam omogući normalan život sa skoliozom.

Šta možete očekivati po završetku Šrot programa terapije? 

Većina pacijenata koji prođu kroz Šrot terapiju imaju vidno poboljšanje u stepenu zakrivljenosti kičme koje se vidi na  kontrolnom Rtg. snimku. Program šrot terapija se sastoji  od desetak različitih vježbi . Vježbe u Šrot programu su neke manje a neke više intenzivne, kraće su i izvode se tokom dužeg vremenskog perioda, tj. sa više ponavljanja. Bitno je naglasiti da dužina i učestalost sesija u velikoj mjeri zavisi od tolerancije pacijenta i stepena skolioze. 

Rezultati Šrot programa vježbi mogu biti sljedeći:

 • Smanjenje zakrivljenosti kičme u stepenima po Cobbu
 • Poboljšano držanje tijela
 • Poboljšana stabilost i čvrstoći posturalni mišići
 • Olakšano disanje
 • Manji osjećaj bola
 • Poboljšan opšti obrazac i funkcija pokreta 
 • Bolje poravnanje karlice 
schroth terapija vježbe

Glavni cilj šrot vježbi je spriječiti napredovanje skolioze. U zavisnost od starosti svakog pacijenta, zrelosti kostiju i stepena zakrivljenosti kičme zavise i rezultati šrot terapija.  Šrot terapija u liječenju skolioze idealna je opcija za sve pacijente koji bi željeli da izbjegnu operaciju. Međutim, potrebno je dugoročno zalaganje i istrajnost u praktikovanju šrot vježbi kako bi se ovaj tretman zaista pokazao uspješnim. 

Šrot metoda liječenja predstavlja izuzetno personalizovanu terapiju. Radi se jedan na jedan tj.pacijent- fizioterapeut i vježbe su intenzivne. Praktikuju se i vježbe uz ogledalo kako bi se pacijentima lakše ukazalo na to koje korekcije trebaju da usvoje u pokretima tijela i korekciji posture. Pacijent se posmatra u ogledalu dok radi vježbe a to mu pomaže da se koriguje i vidi gdje griješi.  Kada pacijent nauči vježbe i prođe šrot obuku nastavlja da radi vježbe sam kod kuće. 

Šrot vježbe variraju u zavisnosti od starosti pacijenta, anamneze i težine skolioze, ali uobičajena vježbe se uglavnom praktikuju u dvije faze. 

U prvoj fazi fokus je na pravilno pozicioniranje tijela. Fizioterapeut pokazuje pacijentu kako da poravna svoje držanje odozdo prema gore. Pacijent će prvo naučiti kako da pravilno postavi svoje stopalo i karlicu. Krećući se kinetičkim lancem (odnosi se na način kretanja ljudskog tijela), fokus vježbi je na poravnanju rebara preko karlice. U prvoj fazi Šrot metode liječenja koristi se i oprema kao što su zidne ljestve za produženje kičme, kao i kaiševi i podupirači koji pomažu u pravilnom postavljanju trupa. 

U drugoj fazi terapije fokus je na aktiviranju korekcija pokreta koji su stečeni u prvoj fazi. Ova faza obuhvata i trening izdržljivosti mišića. Pacijent se podstiče da radi aktivno istezanje tijela koristeći koncept vučne snage tako da se tijelo rasteže prema gore produžavajući područja koja moraju biti viša i manje komprimovana. Nakon izduživanja i proširenja radi se na rotaciji koja oblikuje rebra na način da pojedina područja prednjeg i zadnjeg rebra ostaju relativno ravna. U ovoj fazi od velikog su značaja aktivne tehnike dijafragmalnog disanja. Šrot metoda stavlja naglasak na disanje u područja koja su više konkavna, kako bi im se pomoglo da se prošire i pomognu da dođe do derotacije kičme. Prilikom izdisaja aktiviraju se stomačni mišići i mišići grudnog koša i trupa koji pomažu stabilizaciji kičme, te jačaju mišiće koji su od važnosti za kontrolu područja koja se izvijaju ka vani.

Međutim, treba imati na umu da je šrot metoda dugoročna i zahtijeva odgovoran pristup pacijenta, podršku porodice, vježbanje kod kuće… I sve to uz dogovor i nadzor fizijatra i šrot fizioterapeuta. Strogo poštovanje smjernica dobijenih od šrot fizioterapeuta neophodno je kako bi šrot terapija bila uspješna.

Zakažite termin za Šrot terapiju klikom na ovaj link.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x