Helikobacter pylori

helikobacter-pylori

Helikobacter pylori (HP) je spiralna bakterija koja je nađena na sluznici želuca. Jedina je bakterija koja može preživjeti u izrazito kiselom želudačanom sadržaju, s vrlo malo kiseonika, pri temperaturi od 37 C. 

Osim na želudačanoj sluznici, otkriven je i na ranicama na sluznici usne šupljine, u zubnim naslagama, u pljuvački, a dokazan je i u stolici.

Helikobacter pylori (BICOM terapija)

Helikobacter pylori infekcija je široko rasprostranjena u svjetskoj populaciji i prevalenca se kreće od 20-50% u razvijenim do 80% u zemljama u razvoju. 

Helikobacter pylori infekcija praćena je humoralnim i ćelijskim imunološkim odgovorom.

Međutim, organizam domaćina ne uspijeva da eliminiše ovaj mikroorganizam. Jednom nastala Helikobacter pylori infekcija, ukoliko se ne liječi, traje godinama, vjerovatno i cijelog života. Karakteristično je da kod većine inficiranih ne dolazi do pojave simptoma oboljenja, dok se kod malog broja razvija simptomatski gastritispeptička ulkusna bolest, karcinom želuca i MALT limfom.

Helicobacter pylori – način inficiranja 

Način prenošenja helikobacter pylori infekcije još nije potpuno istražen. Sva dosadašnja saznanja govore u prilog tome da se infekcija prenosi direktno od zaražene osobe na zdravu osobu, i to na tri glavna načina:

 • želudac – usta, kada iz povraćanog sadržaja inficirane osobe koji sadrži veliku količinu bakterija, one dospiju u usta zdrave osobe;
 • usta – usta, kada iz usta zaražene osobe bakterija prelazi u usta zdrave osobe;
 • stolica – usta, kada bakterija iz stolice zaražene osobe, prljavim rukama, pređe u usta zdrave;


Najbrže se zaraze mala djeca koja žive u lošim socio-ekonomskim uslovima. Helikobacter pylori infekcija je najčešća u djece koji krevet dijele sa roditeljima ili drugom djecom, u sredinama u kojima majka prožvaće hranu koju daje djetetu, ili djetetovu cuclu stavlja sebi u usta a zatim daje djetetu. Infekcija je češća i kod djece koja su smještena u ustanove različitog kolektivnog tipa.

Koje namirnice biste trebali izbjegavati ukoliko imate Helikobacter pylori?

Hrana i piće koji mogu pogoršati refluks kiseline su:

 • Kafa
 • Čokolada
 • Začinjena hrana
 • Alkohol
 • Kisela hrana (poput različitih citrusa ili paradajza) 
 • Kofein


Potrebno je naglasiti da postoji i hrana koja uništava Helicobacter pylori, a to je sok od svježeg kupusa, brokoli i probiotici. Ukoliko se gastritis ne liječi, može doći do čireva koji izazivaju krvarenje u stomaku i crijevima.

U slučaju da vam je potreban pregled zbog problema Helikobacter pylori bakterije, vaš termin možete da zakažete klikom na ovaj link.

Klinička slika ulkusa

Agresivnost bakterije s jedne, i osjetljivost domaćina s druge strane, vjerovatno su odgovorni da neki zaraženi bolesnici ostanu bez simptoma bolesti (imaju samo upalu želudačane sluznice – gastritis, utvrđen pregledom), dok se kod drugih razvijaju različite bolesti poput ulkusa ili čak i tumora (karcinoma ili limfoma želuca).

Najčešći simptom je bol koji je uglavnom ravnomjeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana pa do nekoliko nedelja. Kod čira na dvanaestopalačnom crijevu se javlja par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na želucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane.

Pored bola koji je najdominantniji simptom još se javljaju i: gubitak tjelesne težine izazvan averzijom prema hrani ili anoreksijom, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopšte ne moraju pojavlitii. Krvarenje je česta komplikacija i sreće se u oko 25% slučajeva.

Helikobacter pylori

Helikobacter pylori – dijagnoza

Dijagnostički postupci za otkrivanje helikobacter pylori infekcije svrstani su u dvije grupe:

 • invazivni ( gastroskopija – endoskopski pregled uz ciljano uzimanje uzoraka sluznice želuca (biopsija – brzi test ureaze, histologija ili kultura)
 • Izdisajni test – dokazivanjem aktivnosti bakterije ureja izdisajnim testom ( ova metoda je zlatni standard u svijetu )
 • pregled krvi ili pljuvačke – prisutnosti specifičnih antitijela u serumu i/ili pljuvački zaražene osobe (ova metoda nije 100% pouzdana, javlja se često lažno “+” nalaz)
 • pregled stolice – dokazom bakterije (antigena helikobacter pylori) u stolici bolesnika.
 • Bicom pregled- testira se metodom biorezonance

Liječenje Helikobacter pylori

Helikobacter pylori se uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba uticati i na smanjenje lučenja kiseline.Terapija je najčešće kombinovana, antibiotici uz inhibitore protonske pumpe npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol tzv.trojna terapija.  Zbog prevelike upotrebe antibiotika bakterija je vremenom postala rezistentna na antibiotsku terapiju koja ima nuspojave na sluznici želuca i pogoršava stanje već postojećeg gastritisa.

BICOM terapija na helikobacter pylori

BICOM biorezonantnom terapijom se uspješno riješava infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Neophodno je uz ishranu po testu intolerancije i ishranu za gastritis uraditi dvije do četiri Bicom biorezonantne terapije na navedenu bakteriju. Bicom terapije se rade 1x nedeljno u trajanju od 45 minuta.

Zakažite termin za BICOM pregled ovdje.

0
Would love your thoughts, please comment.x