Shock Wave terapija

Shock Wave terapija

Shock Wave terapija, ili terapija udarnim talasima vrši se uz pomoć Shock Wave uređaja i koristi se u ortopediji, fizikalnoj terapiji i sportskoj medicini.

Glavna prednost koju ima Shock Wave terapija jeste ta što pacijentima u velikoj mjeri ublažava bol, te obnavlja njihovu mobilnost. 

U kombinaciju sa različitim drugim fizikalnim terapijskim procedurama kao što su ultrazvuk, laser, elektroterapija, terapija udarnim talasima idealna je za ubrzavanje oporavka i liječenje različitih indikacija koje uzrokuju akutne ili hronične bolove.

Kako djeluje Shock Wave terapija? 

Shock Wave predstavlja udarni  talas koji prenosi visoku koncentraciju energije na bolno mjesto i tkiva sa subakutnim, subhroničnim i hroničnim stanjima. Energija koju generiše Shock Wave terapija podstiče regenerativne i reparativne procese u kostima, tetivama, ligamentima  i drugim mekim tkivima.

Shock Wave terapiju karakterišu promjena u pritisku, visoka amplituda i neperiodičnost. Kinetička energija koja se stvara kompresijom vazduha na kožu i tkiva prenosi se preko  shock wave aplikatora i potom dolazi u tkivo koje se tretira. 

Medicinski efekti Shock Wave terapije

Udarni talasi sa visokom koncentracijom energije koju koristi Shock Wave terapija djeluju na tkivo na način da uzrokuju medicinske efekte ubrzanog oporavka i rasta tkiva i oštećennih ćelija, analgezije, a obnavljaju i pokretiljivost u zglobu i pokretu. Navedeni procesi djeluju istovremeno i koriste se za liječenje hroničnih, subakutnih i akutnih stanja.

1) Shock Wave terapija podstiče novo formiranje krvnih sudova

Protok nutritivnih materija kroz tkivo uz pomoć krvi neophodan je kako bi se pokrenuli i održali procesi regenerazcije oštećenog tkiva. Primjena Shock Wave udarnih talasa stvara kapilarne mikrostrukture u tetivima i kostima. 

2) Shock Wave terapija uklanja hronične upale

Masne ćelije predstavljaju jednu od ključnih komponenti upalnog procesa. Njihova aktivnost može se povećati korištenjem prožimajućih udarnih talasa.

3) Shock Wave terapija stimuliše veću proizvodnju kolagena

Proizvodnja dovoljne količine kolagena neophodan je preduslov za procese regeneracije oštećenih mioskeletnih i ligamentnih struktura. Shock wave terapija ubrzava sintezu prokolagena.

4) Shock Wave terapija podstiče rastvaranje kalficikovanih fibroblasta

Nakupljeni kalcijum je najčešće rezultat tkzv. mikro suza ili drugih trauma tetive. Udarni talasi Shock wave terapije razbijaju postojeće kalcifikacije. Ovaj efekat se odlično pokazao kod pacijenata koji imaju kalcifikat u ramenu.

5) Shock wave terapija oslobađa okidače za bol

Okidači za bol su glavni uzrok bolova u leđima, vratu, ramenima i udovima. Kinetička energija koja stiže uz pomoć Shock Wave terapije deblokira kalcijumsku pumpu i na taj način preokreće metaboličku krizu u miofilamentima, te oslobađa okidače neurotransmitere za bol.

Vaš termin za terapiju udarnim talasima možete da zakažete klikom na ovaj link.

Shock Wave terapija – indikacije 

  • Petni trn (calcar calcanei)
  • Bolno rame ( kalcifikati u ramenu)
  • Teniski lakat
  • Hronična tendinopatija
  • Sindrom srednjeg tibijalnog stresa
  • Kalcifikacije
  • Bol u kukovima
Shock wave terapija kod Dg. petni trn
Shock wave terapija kod Dg. petni trn

Način izvođenja  terapije udarnim talasima

Shock Wave terapija predstavlja invazivni teretman. Aplikacija terapije je jednostavna i kratko traje 3-6 minuta. Započinje se u tri koraka:

1) Lokacija područja koji se tretira

Područje koje se tretira locira se uz pomoć palpacije kako bi se terapija udarnim talasom isporučila precizno na bolno mjesto.

2) Nanošenje gela

Dovoljna količina gela nanosi se na područje koje je ustanovljeno u koraku 1. Upotreba gela neophodna je za efikasan i glatak prenos kinetičke energije udarnih talasa.

3) Pokretanje terapije

Aplikator Shock Wave terapije lagano se pritišće prema području koje treba tretirati.

Da li terapija udarnim talasima zaista pomaže?

Veliki broj pacijenata sa hroničnim problemima bola prošlo je različite vrste tretmana koji su bili neuspješni. 80% istih tih pacijenata potvrdilo je uspješnost Shock Wave terapije u otklanjanju njihovih problema.

Da li tretman Shock Wave terapijom boli?

Tokom tretmana moguće je da dođe do osjećaja nelagodnost, ovisno od toga koliki je nivo bola koji pacijent osjeća. Međutim, pošto tretman traje svega 3-5 minuta, većina pacijenata u stanju je da bez problema toleriše ovakvu nelagodnost. Pored toga, bitno je naglasiti da se sam intenzitet terapije može prilagoditi tokom trajanja sesije.

Koliko će mi biti potrebno tretmana terapijom udarnim talasima?

Broj tretmana Shock Wave terapije zavisi od indikacije i reakcije tkiva na tretman. Efekat tretmana je kumulativan, tako da je uglavnom potrebno više tretmana (3-5) za postizanje željenih rezultata. Međutim, dobra vijest je da ćete osjetiti veće olakšanje već nakon prvog tretmana. Terapije se obično rade 1-2x sedmično.

Koliko često ću imati tretman Shock Wave terapijom?

Većina indikacija zahtijeva 3 do 5 tretmana koji se realizuju 3 do 10 dana, zavisnosti od odgovora tkiva na terapiju, kao i tolerancije pacijenta na bol.

Da li ću osjećati ikakvu bol poslije tretmana?

Većina pacijenata će odmah nakon tretmana doživjeti olakšicu i imaće manje bolovenakon prvog tretmana Shock wave. Međutim, u roku od 2-3 sata nakon tretmana može se javiti bol u području koje se tretirala udarnim talasom. Bol nije jaka, podnošljiva je i prolazi bez lijekova protiv bolova. 

Zakažite termin za Shock Wave terapiju ovdje.

0
Would love your thoughts, please comment.x