Compex elektrostimulacija sa tens-om

compex-elektrostimulacija-sa-tensom-banja-luka-arni-centar-za-kicmu

Prije nego što objasnimo kako tačno funkcioniše elektrostimulacija i tens u sklopu Compex uređaja, kome je namijenjena ovakva vrsta terapije i kakve efekte možete da očekujete, potrebno je prvo da objasnimo šta je to ustvari Compex uređaj, kao i šta je elektrostimulacija.

Počećemo od pojašnjenja  elektrostimulacije. Elektrostimulacija  je vrlo jednostavna terapijska procedura . Elektrostimulacija je vrsta terapije kojom aktiviramo mišiće čija je funkcija oslabljena .  Cilj nam je vratiti potpuno izgubljenu funkciju mišića koji je povrijeđen. Mišićni stimulator Compex predstavlja siguran i efikasan uređaj koji se može koristiti na različite načine. 

Prije svega, potrebno je naglasiti da Compex mišićne elektrosimulatore ne treba koristiti kao zamjenu za tradicionalne metode vježbanja nego u toku vježbanja treba  koristiti Compex kako bi se još bolje aktivirao i ojačao mišić koji tretiramo.

Prednost Compex physio uređaja koji mi koristimo u našoj zdravstvenoj ustanovi je što uz elektrostimulaciju mišića koristi paralelno i drugi modalitet struje – TENS, kojim se umanjuje bol u problematičnoj regiji. To znači da prilikom elektrostimulacije, koja za povrijeđeni mišić može biti bolna,  uključujemo paralelno TENS modalitet struje koji smanjuje bol i izvlači maksimum od elektrostimulacije.

Preporučljivo je da se terapija Compex uređajem koristi u kombinaciji sa uobičajenim metodama vježbanja, kako bi se postigli najbolji rezultati.

Compex uređaj najčešće se koristi kod sledećih stanja:

 • Liječenje bola kod lumbalnog i cervikalnog bolnog sindroma
 • Smanjenje napetosti u mišićima
 • Opuštajuća masaža
 • Izgradnja mišića
 • Bolja prokrvljenost mišića
 • Smanjena funkcija mišića zbog povrede tzv.hipotrofija ili atrofija ( npr.pucanje mišića kod sportske povrede)

Šta je Compex uređaj?            

Dakle, Compex je uređaj za neuro-mišićnu električnu stimulaciju koji se koriste u cilju smanjenja bolova i aktivacije oslabljenih mišića neke regije koja je oslabljena. Koriste ga mnogobrojni profesionalni sportisti i sportski treneri širom svijeta. Compex omogućava sportistima da prilagode svoj trening vlastitim potrebama, vježbaju više mišićnih grupa u kraćem vremenskom periodu i brže se oporavljaju poslije treninga. Rezultati vježbanja uz pomoć Compex-a dovode do efikasnijeg treninga sa manjim rizikom od povreda i gotovo nikakvim kardiovaskularnim umorom. Samim tim sportisti koji treniraju uz pomoć Compex-a postižu bolje rezultate.

Istorija

Compex je Švicarski brend koji je u periodu od 30 godina postao svjetski lider u mobilnim mišićnim stimulatorima za poboljšanje performansi i oporavka u sportu. Compex koristi vodeću tehnologiju za stimulaciju mišića i od suštinske je važnosti za brži i uspješniji oporavak pacijenata  kojima je potreban tens i elektrostimulacija.

Compex terapija

Kome je namijenjena terapija Compex uređajem u sklopu fizikalne terapije?

Compex elektrostimulacija namijenjena je svim osobama koji imaju potrebu da ojačaju oslabljene  mišiće određenog segmenta tijela, da smanje bol i vrate izgubljenu funkciju mišića i to što brže. Zato se  koristi i u rehabilitaciji sportista i poboljšanju njihovih performansi jer su sportisti uvijek nestrpljivi da se što prije vrate na teren. 

Kod sportista se koristi:

 • Kao podrška treningu u cilju poboljšavanja efikasnosti i rezultata. Compex služi da bi se ubrzao proces zarastanja mišića, ligamenata i tetiva nakon određenih povreda, da bi se sportisti bolje pripremili za predstojeću sezonu, te da bi se brže oporavili nakon intenzivnih napornih treninga.
 • U fizikalnoj terapiji se koristi  za rehabilitaciju, ublažavanje bolova, liječenju lumboišijalgije, cervikalnog i lumbalnog bolnog sindroma, belove paralize , neuralgija, pareza stopala . Compex se koristi i u ortopediji kod stanja bola u koljenu ili nakon operacije prednjih ukrštenih ligamenata , povreda meniskusa itd.
 • Compex se može koistiti i kod onih  koji žele da brinu o svome tijelu: da budu u formi, za masažu, za ublažavanje jakih bolova u nogama, donjem dijelu leđa , za bolje rezultate fizičke rehabilitacije, te za jačanje trbušnjaka i drugih dijelova tijela.


Ukoliko biste željeli da zakažete termin za fizikalni pregled to možete uraditi klikom na ovaj link.

Koje su prednosti stimulacije mišića Compex uređajem?

Compex mišićni stimulator koristi struje visokog kvaliteta i visokog nivoa komfora. Stimulacija mišića vrši se na intenzivan i siguran način uz istovremenu upotrebu TENS-a čime se produžava trajanje elektrostimulacije i dobija se bolji efekat elektrostimulacije. Compex je siguran jer: 

 • Ne izaziva  zamor živca i napor mišića
 • Štiti zglobove
 • Elektrostimulacija Compex uređajem  nema nikakve nuspojave, to je neinvazivna metoda liječenja koja je često efikasnija od drugih vrsta elektro-fizikalnih terapijskih procedura. S druge strane upotrebom Compex uređaja smanjuje se upotreba lijekova protiv bolova koji imaju nus pojave kod pacijenata

Postoje li ikakve kontraindikacije prilikom upotrebe Compex uređaja? 

Compex uređaj se  ne koristi kod pacijenata sa srčanim tegobama koji imaju ugrađen pejsmejker.

Kako tačno funkcioniše eletktrostimulacija i gdje se koristi? 

Elektrostimulacija je metoda koja je se koristi širom svijeta u terapiji i rehabilitaciji gdje je potrebno vratiti izgubljenu funkciju mišića ili kod sportista kada je potrebno još više ojačati i poboljšati performance mišića .  Danas je Compex sastavni dio terapijskog protokola za fizikalnu terapiju i kontrolu bola. Compex predstavlja vrstu terapije koju fizioterapeuti koriste dugi niz godina. 

Princip elektrostimulacije je veoma jednostavan i precizno oponaša procese koji se dešavaju kada naš mozak da signal mišićima da se kontrahuju da bi učinili pokret. Kada odlučimo da pokrenemo mišić, naš mozak šalje signal u obliku električnog impulsa koji velikom brzinom putuje duž nervnih vlakana sve do mišića koji reaguje na taj impuls tako što se kontrahuje.  U slučaju elektrostimulacije, stimulacija  se javlja direktno na motornom nervu pomoću električnih impulsa koji su savršeno kontrolisani i garantuju efikasnost, sigurnost i udobnost prilikom same terapije Compexom. Mišići u stvari ne mogu da razlikuju dobrovoljnu kontrakciju koju pokreće mozak od električne indukovane kontrakcije koju radi Compex.

U našoj ordinaciji Compex uređaj najviše koristimo kod stanja diskus hernija , bola u vratu i donjem dijelu leđa , kao i kod stanja pareze nerva peroneusa tzv.” palo stopalo”, koje je nastalo usled prolapse diska u lumbalnoj kičmi i težem oštećenju nerva išijadikusa.

Zakažite termin za fizikalni pregled u našoj ordinaciji ovdje.

0
Would love your thoughts, please comment.x