Nutricionizam i estetika

nutricionizam-i-estetika

NUTRICIONIZAM I ESTETIKA

Nutricionizam je primijenjena nauka o ishrani i djelovanju hrane na ljudski organizam, rast, razvoj, funkcije, koncentraciju, efikasnost tokom svih faza životnog ciklusa u zdravlju i bolesti. 

Uloga Nutricioniste je velika jer direktno utiče na  prehrambene navike pojedinca i porodice. 

Bitno je naglasiti da nutricionizam nije samo riješiti se viška kilograma nego pomoći pojedincu da se hrani shodno svom zdravstvenom stanju i dijagnozi koju ima.

Nutricionista je danas popularno zanimanje i veliki broj pacijenata ima potrebu za savjetom nutricioniste. Zato se pri odabiru ko će vas savjetovati o vašoj ishrani trebate odlučiti za profesionalca koji ima prije svega stručno obrazovanje doktora medicine jer poznavajući anatomiju, fiziologiju, biohemiju i internu medicinu može uskladiti vašu ishranu sa vašom bolešću. 

Naša magistrica nutricionista dr Gordana Ljoljić Dolić je završila i prestižnu akademiju Paracelsus klinike u Švicarskoj koja je vodeća klinika u terapiji ishranom za najkomplikovanije bolesti današnjice. 

Prekomjerno konzumiranje hrane i nedovoljna fizička aktivnost vode ka pretilosti tj. gojaznosti, a samim time i razvoju bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesu i slično.

Nutricionista dr Gordana Ljoljić Dolić sa dugogodišnjim iskustvom i preko 10.000 nutricionističkih pregleda radi individualan program za svakog svog pacijenta. 

Nutricionistički pregled podrazmijeva pregled nutricioniste uz anamnezu o prehrambenim navikama pacijenta, njegovom zdravstvenom stanju i na osnovu anamneze daje se  preporuka o laboratorijskim analizama kako bi doktor nutricionista imao uvid u sve parametre koji su neophodni za savjet nutricioniste.

Zakažite termin za pregled kod nutricioniste klikom na ovaj link.

Nutricionistički pregled

U sklopu pregleda nutricioniste radi se i:

  • Bicom test intolerancije na hranu. Test intolerancije na 250 namirnica kojim se odredi individualno koje namirnice usporavaju metabolizam pacijenta i zadržavaju vodu u organizmu, usporavajući probavu i stvaraju osjećaj težine i nadutosti.
 
  • Mjerenje sastava tijela OMRON vagom. Ova dijagnostička medicinska vaga za analizu tjelesnog sastava je uređaj kojim ćemo precizno izmjeriti vašu tjelesnu težinu, procenat masnog tkiva u tijelu, visceralno masno tkivo, indeks tjelesne mase (BMI) i procenat mišićnog tkivo. Ova vaga je certificirana kao medicinski uređaj, a tačnost je potvrđena kliničkom validacijom.
 
  • Indeks tjelesne mase (BMI) predstavlja odnos tjelesne mase izražene u kilogramima i tjelesne visine izražene u metrima na kvadrat.
 
  • Određivanje vitaminsko mineralnog statusa tijela određuje stanje pojedinih vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i proteina u organizmu. Umjesto da dodatke prehrani uzimate napamet, na mjerenju vitaminsko-mineralnog statusa pomoću Bicom uređaja možete saznati šta vam tačno nedostaje da bi vam metabolizam radio optimalno a biohemijski mehanizam u ćeliji bio savršen. Deficit različitih vitamina i minerala u tijelu, esencijalnih masnih kiselina i drugih za život bitnih nutrijenata u organizmu.  Određivanje vitaminsko-mineralnog statusa preporučuje se svima, jer je njihova količina u organizmu promjenjiva, a naročito osobama koje se nepravilno hrane ili su izložene većim psihofizičkim opterećenjima, uključujući tinejdžere i sportiste.
 
  • Izrada plan ishrane na osnovu testa intolerancije , energetskih potreba i zdravstvenog stanja  pacijenta.
 
 „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana“ – Hipokrat
 
 
Zakažite termin za pregled kod nutricioniste ovdje.
0
Would love your thoughts, please comment.x