Lipoliza i estetska mezoterapija

lipoliza-banja-luka

ESTETSKA TERAPIJA I LIPOLIZA

Estetska mezoterapija – “tretman vječne mladosti” 

Estetska mezoterapija predstavlja različite antiejdžing tretmane lica i tijela gde se mezokokteli iglom ubrizgavaju u kožu, ili bez igle, kada se kokteli unose aparatom ili dermarolerom u kožu. 

Najefikasnija mezoterapija je upravo iglom, jer aktivne supstance tako prodiru u dublje slojeve kože. Mezoterapijom se može tretirati  lice i tijelo. 

Za lice se uglavnom koriste kokteli za hidrataciju i antiejdžing, kojima se usporava starenje, dok se na tijelu najčešće rade tretmani za mršavljenje, topljenje masti u sklopu anticelulit terapija. 

ESTETSKA MEZOTERAPIJA LICA

Za uljepšavanje lica najčešće se upotrebljavaju vitaminski kokteli (vitamini A, B i E), kao i hijaluronska kiselina, kolagen, aminokiseline, ekstrakti ruže i orhideje…

Koje supstance se koriste u estetskoj mezoterapiji lica?

Ovom metodom unose se vitamini, hijaluronska kiselina, kolagenaminokiseline, sredstva za poboljšavanje cirkulacije i dopremanje aktivnih sastojaka u kožu, koji daju koži glatkoću, elastičnost i mladalački izgled.

Postoji više vrsta mezokoktela i primjenjuju se prema problematici na koju se djeluje, ali najčešće se koriste kokteli koji kombinuju veliki broj aktivnih supstanci koje ne djeluju samo na jedan problem i rješavaju ga lokalno i trenutno, već stimulišu potkožne procese koji na duži period rješavaju problem.

Vitamini, minerali, aminokiseline, EGF (epidermalni faktor rasta), FGF (fibroblastni faktor rasta), stem ćelije i oligoelementi, potrebni za pravilnu ishranu kože, aplikuju se malom iglom u središnji dio kože – mezoderm. Oni doprinose regeneraciji kože  i popravljanju opšteg stanja kože. Postoje gotovi kokteli, ali se isto tako mogu kombinovati različite aktivne supstance, kako bi se postiglo što bolje dejstvo. Koji koktel će se koristiti zavisi od kožnog problema koji ima pacijent i od ljekara koji aplikuje mezoterapiju.

Koje probleme možemo riješiti estetskom mezoterapijom?

Estetska mezoterapija rješava širok spektar problema:

 • na licu se rade antiejdžing tretmani s hijaluronskom kiselinom, vitaminima i antioksidansima
 • lifting lica, vrata i dekoltea ( zatezanje kože lica)
 • opadanje kose
 • celulit ( lipoliza ) podbratka
 • strije
 • fleke
 • otečenost oko očiju i tamni kolutovi

Kad se radi tretman estetske mezoterapije?

Sa mezoterapijom lica bi trebalo početi od 30. godine života jer se tada već primjećuju prve promjene i znaci starenja. Mezoterapija je minimalno invazivna metoda i pacijenti je često opisuju kao bezbolnu ili blago neprijatnu. Poslije tretmana se odmah možete vratiti svakodnenim obavezama jer nema perioda oporavka.

Estetska mezoterapija – Individualni pristup 

Najnoviji pristup rješevanja problema podrazumjeva saradnju ljekara i pacijenta, gde se uzimaju u obzir zahtjevi klijenta, dok ljekar na osnovu pregleda određuje kombinaciju mezokoktela i supstanci koje se koriste prilikom estetske mezoterapije. Ovaj savremni pristup omogućava da se uspješno nehirurški  rješavaju problemi sa kojima se ljudi sreću. Tako jednim tretmanom može da se djeluje na više problema, npr. mezokoktelom hijaluronskom kiselinom,  koji mijenja botoks a ima prirodnije rezultate i djeluje se na bore na čelu, drugim koktelom deluje se na bore i regiju oko očiju, a trećim se zateže kompletna koža lica. Na ovaj način se postižu maksimalni rezultati.

Da li su potrebne laboratorijski nalazi prije tretmana?

Prije nego što se započne bilo kakva procedura na licu, neophodno je da se provjeri stanje kože, a pod tim se misli na određivanje njenog stanja, nivoa hidratacije i masnoće. Na osnovu tih rezultata određujemo koje kreme i suplemente pacijent treba da koristi, a onda preporučujemo vrstu tretmana koja zavisi i od starosti osobe na kojoj se radi mezoterapija i od godišnjeg doba. 

U slučaju da ljekar procijeni da stanje kože zahtijeva da se uključi dodatno nutricionistički  pregled, onda nutricionista određuje režim ishrane, strogo individualno u cilju smanjenja upalnog procesa na koži. Kada se primjeni mezoterapija, njega kože se nastavlja povremenim tretmanima (tretman održavanja) na 6-12 mjeseci. 

Vaš termin za estetsku mezoterapiju lica možete da zakažete klikom na ovaj link.

Estetska mezoterapija lica  – kad se primijete prvi rezultati? 

Sve koji krenu na tretman mezoterapije žele da  prve rezultate vide što prije. Rezultati se nakon primjene vitaminskih koktela na licu odmah primjete. Koža zablista, postane fina i mekana, kao svila.

lipoliza-tretman-banja-luka

ESTETSKA TERAPIJA – LIPOLIZA ( MEZOTERAPIJA TIJELA)

Lipoliza je vrsta terapije kojom se smanjuu masne naslage u vidu jastučića koji daju neželjeni oblik tijelu. Lipoliza je učinkovita metoda za selektivno uklanjanje masnih naslaga sa  područja na kojima je došlo do nakupljanja masti i celulita. 

Ovaj tretman se koristi godinama na najproblematičnijim dijelovima tijela i najblaži je način uklanjanja masnih naslaga bez operacije, bez anestezije, bez ožiljaka i bez posebno potrebnog vremena za oporavak.

Lipolitički tretman – od čega se sastoji aktivna supstanca za lipolizu?

Postoji nekoliko vrsta lijekova koji se koriste u lipolitičkoj terapiji i koji djeluju na razgradnju masnih ćelija adipocita i mogu se podijeliti na lijekove koji sadrže fosfatidilholin (PPC) ili deoksiholičnu kiselinu (DOC) i lijekove koji sadrže biljne ekstrakte. 

Fosfatidilholin koji je često glavna komponenta lipolitičkih injekcija, zapravo je lecitin, odnosno vrsta aminokiselina izvađenih iz soje. Ova supstanca koja se najprije koristila kao lijek za masnu jetru i hiperlipidemiju, ubrzava metabolizam masti i sprečava da se holesterol taloži na unutrašnji zid krvnih sudova.

Deoksiholična kiselina je farmaceutski sastojak, odnosno laboratorijski proizvedena verzija jedne vrste žučne kiseline koja otapa masti. Ovaj lijek vrlo učinkovito uništava membranu masnih ćelija i tako smanjuje količinu masti u tijelu.

Iako je svrha aktivne supstance uvijek ista – razgradnja i eliminacija masnih ćelija – za tretman lica se najčešće koriste rastvori s biljnim ekstraktima, dok se za ostale dijelove tijela više koriste ljekovite mješavine koje sadrže PPC i DOC.

S obzirom na mogućnost da lipolitička injekcija sadrži lecitin, u slučaju da ste alergični na soju, a želite lipolitičku terapiju, obavezno se posavjetujte s ljekarom.

Lipoliza – kako izgleda lipolitička terapija?

Nakon analize željene regije, područja koja se tretiraju obilježavaju se i mažu lokalnim anestetikom. Tada se aktivni sastojak, odnosno male količine ljekovitog rastvora, u malim količinama ubrizgavaju u potkožno masno tkivo pomoću posebnih, ultrafinih iglica. 

Da li lipolitička terapija boli?

Budući da se lipolitička terapija vrši injekcijom s posebno tankom iglom, riječ je o tretmanu s gotovo nimalo ili relativno malo bola. Bitno je da vam tretman radi ljekar koji je sertifikovan za mezoterapiju lipolizu da ne bi došlo do oštećenja krvnih sudova i živaca.

Tretman je brz, kratak i traje oko 20 minuta, a nakon tretmana je moguće da ćete osjetiti lagano trnjenje i peckanje. 

Kako funkcioniše tretman lipolizom?

Lipolitičke injekcije, odnosno rastvor koji se ubrizgava u kožu na dubini od jednog do dva centimetra, podstiču razgrađivanje potkožnih masnih naslaga u problematičnom područuju. Masne ćelije se uništavaju i zahvaljujući lučenju makrofaga (ćelija za čišćenje unutar tijela) transportuju se kroz limfni sistem i nestaju iz tijela.

Na taj način nataložene, sada rastopljene, masne ćelije se gube zauvijek i ne obnavljaju se.

Važno je znati da se cijeli tretman lipolize radi vrlo pažljivo i da se u svakom trenutku vodi računa o ugodnosti pacijenta. Uz to, ovim postupkom se tkivu pruža dovoljno vremena za privikavanje na nestanak masnoće i adekvatno skupljanje, tako da nema opasnosti od viška kože koja bi se pojavila u slučaju naglog gubitka masnih naslaga.

Koliko lipolitičkih tretmana je potrebno kako bi se postigli željeni rezultati?

Prema dosadašnjem iskustvu, dovoljno je od četiri do šest tretmana kako bi se postigli vidljivi i trajni rezultati. U slučaju da je tretman lipolize potrebno ponoviti, poželjno je napraviti pauzu od 2 do 3 sedmica između dvije terapije.

Vaš termin za lipolizu možete da zakažete ovdje.

U kojim slučajevima se preporučuje lipoliza?

U osnovi, lipoliza pomoću aktivne supstance pogodan je način za preoblikovanje i konturisanje problematičnih regija kao što su butine, stomak, nadlaktice, podbradak.

Za predjela s većim masnim naslagama i debljim naborima kože, odnosno kada debljina masti premašuje 5 cm treba ipak treba razmisliti o hirurškoj liposukciju. 

Koje probleme riješava lipoliza?

Lipolizom se mogu riješiti problemi:

 • na licu: takozvana dvostruka brada i viseći nabori
 • na grudima: prednji dio pazuha kod žena i masne naslage u grudima kod muškaraca
 • na stomaku: masne naslage u predjelu rebara, stomaku i oko kukova
 • na leđima: pojedine regije s masnim naslagama
 • na ekstremitetima: nadlaktice ruku, unutrašnja bedra i koljena

Lipoliza – postoje li rizici?

Lipoliza je jednostavna procedura koja koristi injekcije i rastvore koji se lako ubrizgavaju ispod kože i vrlo uspješno se koristi u zahvatima kod mnogih pacijenata i nema rizika.

Jedine nuspojave lipolize jesu mogući otoci, te blago crvenilo kože i manje modrice u tretiranom predjelu. Osim toga moguće je i lagano peckanje, svrab i osjetljivost na pritisak na mjestima koja su bila podvrgnuta tretmanu lipolize. 

Ove nuspojave su kratkotrajne i bezazlene i nestaju za nekoliko dana, a sve uobičajene aktivnosti se mogu normalno obavljati odmah po izlasku iz ordinacije.

Stopa komplikacija nakon tretmana lipolizom je 0,017% što je svrstava u izuzetno bezbjedne tretmane.

Najbitnije je da mezoterapiju-lipolizu sprovodi sertifikovani ljekar i da koristi najkvalitetnije lipolitičke supstance kako ne bih došlo do neželjenih reakcija i loših rezultata.

lipoliza-banja-luka

Da li je lipoliza bezbjedna za svakoga?

Lipoliza se ne preporučuje u određenim slučajevima, odnosno ne smatra se pogodnim tretmanom za trudnice i dojilje, djecu i maloljetnike.

Osobe sa autoimunim bolestima ili bilo kojim težim hroničnim oboljenjem takođe zahtijevaju posebnu pažnju. U ovim slučajevima potreban je oprez i savjetovanje sa ljekarom kako bi se utvrdilo da je lipoliza pogodan tretman.

Koliko vremena je potrebno da se vide efekti lipolize?

Vrijeme potrebno da rezultati budu vidljivi varira od osobe do sobe i vrlo je individualno. 

Neko će vrlo brzo reagovati na aktivni sastojak, dok će kod drugih reakcija doći s manjim ili većim kašnjenjem. U prosjeku, učinak je vidljiv između treće i šeste nedelje po obavljenom tretmanu. 

Kako ubrzati proces oporavka od lipolitičkog tretmana?

Kako biste pozitivno uticali na rezultate terapije lipolizom, nakoz tretmana je preporučljivo da:

 • Pijete 2-3.5litra vode dnevno
 • 2 dana nakon terapije se ne bavite sportom, ne koristite saunu ili solarijum
 • više šetate i boravite na svježem vazduhu

Takođe je važno da budete oprezni pri prvom izlaganju suncu i koristite kreme sa visokim zaštitinim faktorom

Kako i kada je nastala lipoliza?

Aktivna supstanca koja je poslužila kao osnov današnjem lipolitičkom tretmanu otkrivena je 1959. godine u Odesi, u Rusiji i od tada se koristi za liječenje trombozne embolije i za smanjenje masti u krvotoku. Godine 1988. depoziti kolesterola u kapcima (ksantele) prvi su put obrađeni u Italiji. 

Mala revolucija desila se 2002. Godine kada je dr. Hasengšantner počela aktivno da ispituje tu supstancu i dodatno je razvija. Godinu dana kasnije,  2003. godine, ustanovljen je tretman lipolizom i uspostavljena mreža ljekara koji primjenjuju ovaj metod eliminisanja masnih naslaga iz tijela. Od tada se svakodnevno radi na kontinuiranom razvoju liječenja i na obrazovanju ljekara koji ga primjenjuju.

Da biste što duže imali efekat nakon tretmana lipolize preporučujemo redovne masaže i limfne drenaže uz savjet o ishrani uz pomoć nutricioniste.

Termin za lipolizu ili za nutricionistički pregled možete da zakažete klikom na ovaj link.

0
Would love your thoughts, please comment.x