Krioterapija

krioterapija

KRIOTERAPIJA – TERAPIJA LEDOM

Krioterapija predstavlja primjenu hladnoće (leda) u fizikalnoj medicine i rehabilitaciji. 

Hladnoća na krvne sudove djeluje tako što ih kontrahuje i sužava, nakon čega dolazi do njihovog naglog širenja uz jaku navalu krvi. Na taj način dolazi do bolje prokrvljenosti regije koja se tretira , što za posledicu ima smanjenje upale i bolova.

Sjedenje u kadi ponoj hladne vode može se činiti kao čudan način za liječenje i ozdravljenje.Međutim u Rusiji se ova metoda koristi vijekovima. Bolja prokrvljenost svih ćelija dovodi do poboljšanja metabolizma ćelije i bolje opskrbljenosti mikronutrijentima. 

Sve to za posledicu ima zdraviju ćeliju. Mnogobrojni ljudi, uključujući i poznatog Vima Hofa, popularnog Ajsmena, tvrde da ekstremna hladnoća može poboljšati mentalno i fizičko zdravlje pojedinca, pa čak i produžiti životni vijek.

U tekstu koji slijedi razmotrićemo neke od  benefita kada je u pitanju krioterapija kao metod liječenja, kao i druge čninjenice koje biste trebali da znate prije nego što se odlučite za ovu terapiju. 

Krioterapija – nekoliko interesantnih činjenica

  • Krioterapija je ustvari bilo koji tretman koji uključuje hlađenje tretirane regije ledom 
  • Krioterapija može biti siguran tretman u fizikalnoj terapiji kao uvod u druge fizikalne terapijske procedure za mnogobrojne tegobe ali prije svega bolna stanja
  • Krioterapija može biti  za neke ljude neprijatna, naročito za ljude koji nisu navikli na hladnoću i niske temperature. 
  • Sprovodi se kratkotrajno 3-5 minuta na jednoj regiji

Šta možemo očekivati od ove metode liječenja?

U fizikalnoj terapiji krioterapija se koristi tako de se štapić koji je obložen ledom postavlja na regiju koja se tretira i radi se blaga masaža ledom. Led se stavlja na lumbalni dio leđa, ramena ili bolan zglob i slično. Iako na prvu može stvoriti osjećaj neugodnosti, krioterapija smanjuje bol i tijelo postaje prilagodljivo na nisku temperaturu. Tretman krioterapijom je  siguran, ali uvijek je potrebno prethodno se posavjetovati sa ljekarom prije početka terapije. 

Termin za krioterapiju možete da zakažete ovdje.

Indikacije i kontraindikacije

Krioterapija se ne preporučuje  osobama sa povišenim krvnim pritiskom i srčanim bolesnicima. Koristi se kod svih bolnih stanja kako bi se smanjio bol.

KRIOTERAPIJA-2

Krioterapija – prednosti liječenja ovom metodom

Preliminarne studije efekata krioterapije ponudile su sljedeće prednosti:

1) Ublažavanje bolova i zarastanje mišića.Krioterapija može pomoći kod bolova u mišićima, kao i kod nekih bolesti zglobova i mišića poput artritisa. Takođe može da doprinese bržem oporavku od povreda. Poznato je da ljekari već duže vrijeme preporučuju upotrebu pakovanja leda za liječenje povrijeđenih i bolnih mišića. Led povećava cirkulaciju krvi što dalje pospješuje zarastanje i olakšanje bolova. Studija objavljena 2000. godine otkrila je da krioterapija nudi privremeno olakšanje od bola koji uzrokuje reumatoidni aritritis. Istraživanje je pokazalo da krioterapija uz pomoć leda može umanjiti štetne efekte intenzivnog vježbanja.Zato sportisti vrlo često nakon napornog treninga ili takmičenja koriste krioterapiju da oporave svoje mišiće.  Osobe koje su učestvovale u istraživanu potvrdile su navedene činjenice, te prijavili da osjećaju manju bol. Još jedna studija iz 2017. godine potvrdila je prednosti krioterapije za ublažavanje bolova u mišićima, kao i ubrzavanje zarastanja rana

2) Smanjuje upalni proces. Upala je jedan od načina na koji se imuni sistem bori protiv infekcija. Međutim, u pojedinim slučajevima imuni sistem postane pretjerano reaktivan. Rezultat toga je hronična upala koja je povezana sa zdravstvenim problemima kao što su rak, dijabetes, depresija, demencija i artritis. Krioterapija djeluje na način da smanjuje upalne procese i samim tim poboljšava cjelokupno zdravlje, te smanjuje rizik od brojnih hroničnih oboljenja.

3) Poboljšava cirkulaciju. Prilikom krioterapije dolazi do poboljšanja cirkulacije u tretiranoj regoiji , što stimuliše i stvaranje novih kapilarnih krvnih sudova. To sve dovodi do bolje opskrbe tkiva kiseonikom i mikronutrijentima i do bržeg oporavka mišićnog tkiva.

Zakažite termin za fizikalni pregled klikom na ovaj link.

0
Would love your thoughts, please comment.x